Foto: Pixabay/ Hans

Oko 8.000 demonstranata, prema podacima organizatora, prošetalo se do sedišta vlade noseći plakat na kome piše „Nikad više crno-plava vlada“, što su boje konzervativne Austrijske narodne partije (OVP), odnosno ekstremno desničarske Slobodarske partije (FPO).

Te dve partije vodile su zemlju 18 meseci od decembra 2017. do maja kada se prekinuo njihov savez posle objavljivanja kompromitujućeg snimka vodje FPO i vice-kancelara Hajnca-Kristijana Štrahea.

Šef konzervativaca Sebastijan Kurc, koji je formirao taj savez sa ekstremnom desnicom 2017. smatra se favoritom na prevremenim izborima od 29. septembra, sazvanim posle raspada koalicije. On nije isključio mogućnost formiranja nove većine sa FPO-om koji sada predvodi Norbert Hofer, naslednik Štrahea koji je bio primoran da podnese ostavku.

Današnje demonstracije organizovane su na poziv više nevladinih organizacija za odbranu ljudskih prava i sindikata. Demonstranti su upozoravali protiv povratka „vlade straha“, kako je vladu nazvao Erih Feninger, portparol grupe udruženja za odbranu prava na azil.

Tridesetrogodišnji Sebastijan Kurc koji je preuzeo vodjstvo OVP-a pre dve godine zalaže se za restriktivnu politiku prema migrantima, što mu je omogućilo da nadje zajednički jezik sa krajnje desničarskim FPO.

FPO, partija koju su 1950-ih osnovali bivši nacisti, predmet je više kontroverzi, i neki njeni članovi su dovedeni u pitanje zbog rasističkih ili antisemitskih izjava. Partija je poslednjih meseci izbacila više članova zbog antisemitskog ili neonacističkog ponašanja, navodeći da se radi o izolovanim slučajevima.

Povezani tekstovi