Deseti dan sukoba: Raketiranje, bombardovanje, broj žrtava raste 1Foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

U izraelskim udarima iz vazduha rano jutros poginulo je najmanje šestoro ljudi u Gazi i uništena kuća jedne velike porodice, javio je Asošiejted pres (AP).

Izraelska vojska je rekla da je proširila udare na vojne ciljeve na jugu te palestinske teritorije.

Među poginulima u Gazi je i jedan novinar radija Hamasa Al Aksa.

Ekstremističke organizacije u pojasu Gaze ispalile su kasno sinoć i rano jutros baražnu raketnu vatru na južni i centralni deo Izraela i Hamas tvrdi da je gađao izraelske vazduhoplovne baze.

Sirene za raketnu uzbunu čule su se u pograničnim mestima na jugu i priobalnim gradovima Ašdodu i Aškelonu i sve do Rehovota i Palmahima i u više vazduhoplovnih baza između, preneli su izraelski mediji.

Izraelski vojni portparol Hidai Zilberman rekao je da vojska nema informacija da su rakete pogodile ni jednu od tih baza, te da je samo jedan projektil pao van baze Tel Nof kraj Rehovata.

Izraelska strana tumači da je javno objavljivanje napada na vazduhoplovne baze pokušaj Hamasa da odbaci kritike SAD i drugih zemalja da nasumično gađa izraelsko stanovništvo.

Tokom sinoćnjih i jutrašnjih udara pogođena su civilna područja i ispaljeni projektili ka izraelskim gradovima gde nema baza.

Izveštaja o povredama i šteti nije bilo, a raketiranje je počelo u 20 sati i trajalo do dva ujutru, a mnoge projektile je presreo sistem za protivraketnu odbranu „Gvozdena kupola“.

Tročasovna pauza trajala je od 2.30 do 5.30, kao što je postalo uobičajeno tokom proteklih noći.

Izraelska vojska je saopštila da je prošle noći i jutros ispaljeno 50 raketa u pravcu Izraela, a da je 10 palo na palestinsku teritoriju.

Izraelski avioni su čitave noći izvodili udare na desetine meta širom pojasa Gaze, javio je Palestinski medijski centar i objavio fotografije i snimke bombardovanja.

Kako je navedeno nekoliko Palestinaca je ubijeno i više njih ranjeno.

Portparol Zilberman je rekao da izraelska vojska veruje da je ubijeno najmanje deset članova Hamasa i Islamskog džihada u napadima na gradove Kan Junis i Rafu na jugu pojasa.

Na mrežu tunela na jugu Gaze 50 borbenih aviona ispalilo je 120 bomb, uništivši za 25 minuta 12 kilometara tih podzemnih prolaza koje je vojska nazvala „metro“, rekao je portparol.

Bila je to peta runda napada na tunele, a gađan je i niz ciljeva u gradu Gazi u noći između utorka i srede, gde navodno žive visoki komandiri Hamasa. Gađana su i mesta odakle se ispaljuju rakete i minobacački projektili.

U međuvremenu se nastavljaju nastojanja da se uspostavi prekid vatre i Francuska je rekla da je predložila rešenje u saradnji sa susedima Izraela Egiptom i Jordanom.

To bi moglo da navede administraciju SAD da prvi put iskoristi pravo veta ako želi da nastavi da blokira takve napore u Savetu bezbednosti UN pošto je to već četiri puta učinila.

Izraelski TV Kanal 12 objavio je u međuvremenu da je egipatska inicijativa za prekid vatre urodila plodom i da će stupiti na snagu u četvrtak ujutru, zvaničnici na obe strane su porekli takve izveštaje.

Iz pojasa Gaze je od početka sukoba 10. maja ispaljeno 3.700 raketa, a izraelsko neprestano bombardovanje u znak odmazde produbilo je humanitarnu krizu na tom palestinskom području i oko 72.000 Palestinaca je raseljeno.

Po palestinskim podacima u Gazi je poginulo 219 ljudi, uključujući najmanje 63 dece, a 1.300 Palestinaca je ranjeno.

Na izraelskoj strani poginulo je 12 osoba, uključujući dvoje dece dva strana radnika jednog vojnika, a na stotine je ranjeno.

Hamas i Islamski džihad su potvrdili pogibiju najmanje 20 svojih pripadnika, a Izrael tvrdi da ih je ubijeno najmanje 130.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari