Desetine hiljada ljudi izašlo na ulice Madrida 1Foto: EPA-EFE/FERNANDO VILLAR

Narodna partija (PP) desnog centra i partija Građani tvrde da je plan španskog premijera Pedra Sančeza da imenuje posrednika u pregovorima ravan izdaji. Separatisti su odbili ponudu i žele novo glasanje o nezavisnosti. Kao i desnica vladajući socijalisti se protive nezavisnosti Katalonije.  Prema pisanju Bi-Bi-Sija, na protestu, koji je održan pod sloganom „Za ujedinjenu Španiju. Sada izbori!“ su učestvovale i ekstremno desničarske grupacije, uključujući partiju Voks. Učesnici protesta su preplavili Trg Kolon u Madridu, kao i obližnje ulice, a mnogi od njih su uzvikivali „Živela Španija“. Prema evidenciji policije, na ulicama je bilo ukupno 45.000 ljudi.

Demonstranti su rekli da je ponuda Vlade separatistima da se održe pregovori i imenuje specijalni izaslanik ravna kapitulaciji, te da žele da se izbori planirani za 2020. održe ranije. Mabel Kampuzano, jedan od učesnika protesta, rekao je za Rojters da Sančez „izdaje Španiju. Smatramo da Španci ne zaslužuju da im on bude predsednik Vlade“.

Lider PP Pablo Kasado je u svom govoru osudio politiku Sančeza kao „socijalističku izdaju“ i „dogovore ispod žita“. „Sančezovo vreme je gotovo“, rekao je Kasado, dodajući da su protesti prekretnica i početak povratka „harmonije i zakonitosti“ u Španiji.

Govoreći ubrzo nakon toga na sastanku u okviru kampanje za lokalne izbore Sančez je rekao da je Socijalistička partija uvek bila na strani dijaloga, te da sada pokušava da reši krizu koju je produbila PP dok je bila na vlasti. Vlada je u petak saopštila da su separatisti odbacili njene okvire pregovora. Zamenica premijera Karmen Kalvo je rekla da je situacija „u zapećku“, pošto apeli separatista da se održi referendum o nezavisnosti „nisu prihvatljivi“. U međuvremenu, separatisti su optužili samu Vladu za odustajanje od dijaloga.

Sančez predvodi manjinsku Vladu koja se uzda u podršku ostalih partija, uključujući katalonske nacionaliste. Njegova vlada treba u sredu da glasa o predlogu budžeta za 2019, a ukoliko ga ne izglasa, mogli bi da uslede vanredni izbori, piše Bi-Bi-Si. Katalonske nacionalističke stranke su saopštile da njihova podrška za budžet zavisi od toga da li Sančezovi predloženi pregovori sa separatistima uključuju pitanje nezavisnosti. Sančez je, međutim, odbacio mogućnost održavanja referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Rezultati anketa javnog mnjenja pokazuju da PP, stranka Građani i Voks bi zajedno osvojili većinu na opštim izborima. Ove tri partije su u decembru zajedno došle na vlast u Andaluziji na jugu zemlje, smenivši socijaliste, koji su tamo bili na vlasti 36 godina.

Katalonski nacionalisti su u maju povratili vlast u Barseloni nakon što je ona sedam meseci bila pod direktnim rukovodstvom Madrida. Sančez je sledećeg meseca postao premijer, a pregovore s pokretom za nezavisnost je postavio kao svoj prioritet.