Dimitrov: Izjava Bugarske Savetu EU krajnje razočaravajuća 1EPA/STEPHANIE LECOCQ

Vicepremijer Severne Makedonije za evropska pitanja Nikola Dimitrov ocenio je danas da Izjava koju je Bugarska podnela Savetu EU u vezi sa početkom pregovora sa Skopljem „krajnje razočaravajuća“ i da izaziva „gorak osećaj“.

„Bugarska tamo postavlja uslove koji u osnovi nisu promenjeni, čak i za usvajanje pregovaračkog okvira. A, kaže i da usvajanje pregovaračkog okvira neće automatski značiti prvu međuvladinu konferenciju. Ponovo se spominje makedonski jezik. Crno na belo. To na žalost znači da je politika naših komšija i dalje kroz prizmu potpune pobede“, rekao je on u intervjuu kablovskoj Televiziji 24.

Dimitrov je ocenio da kada postoji problem između dve susedne države ne može da se reši principom „pobeda – poraz“, jer to znači „poraz – poraz“, već da mora da se nađe način da bude „pobeda – pobeda“.

„Uvredljivo je u 21. veku, druga država da nam govori za naš makedonski jezik. To je necivilizovano, to je nepristojno, čak i bezobrazno. Ne može makedonski jezik da bude tretiran različito od bilo kog evropskog jezika. Ni ova vlada, ni naredna, niti bilo koja vlada neće moći da izađe u susret tom zahtevu i očekivanjima Bugara“, rekao je vicepremijer Severne Makedonije.

On je napomenuo da je ta izjava, koju je Bugarska dostavila u sredu Savetu za opšte poslove EU, došla drugi, treći dan od formiranja nove vlade u Bugarskoj i ocenio da će se za kratko vreme znati da li se radi o inerciji i potpuno istom pristupu Sofije, jer od komšija stižu i drugi tonovi i signali.

„Između ostalog, predsednik (Bugarske Rumen) Radev u intervjuu kaže: ‘Mi smo više od prijatelja, mi imamo mnogo specijalne odnose’. Iskreno da vam kaže, čitajući Izjavu Bugarske, sa ovakvim specijalnom odnosima nama ne trebaju neprijatelji“, rekao je Dimitrov (24.mk/details/gostuvanje-na-nikola-dimitrov-1).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.