Đukanović i civilni sektor osudili pretnje Bursaću 1Foto: Beta/ BETAPHOTO -Predsednistvo Crne Gore

Crnogorski predsednik Milo Đukanović najoštrije je osudio pretnje bosansko-hercegovačkom novinaru Draganu Bursaću i novinarima podgoričkog radija Antena M čiji je Bursać kolumnista.

„Očekujem od nadležnih organa da se hitno otkrije i kazni akter ovih monstruoznih pretnji, nezabeleženih u građanskoj Crnoj Gori. U demokratskom društvu koje gradimo podrazumevaju se novinarske slobode i pravo na drugačije mišljenje i stav“, navodi Đukanović.

On dodaje da smo, nažalost, u posljednje vreme svedoci da se ugrožava sloboda drugačijeg mišljenja i stava i od strane onih koji sebe nazivaju demokratama, istovremeno zadirući u privatnost poslenika javne reči na nezakonit i najprizemniji način.

„Sigurnost, sloboda i zaštita novinara su imperativ za izgradnju svake demokratske države, čemu teži Crna Gora kao buduća članica EU“, kaže Đukanović.

Antena m je danas objavila da je novinar i kolumnista iz Banjaluke Dragan Bursać primio eksplicitne pretnje smrću putem društvenih mreža.

„Ja sam mrtav ozbiljan, ubiću te priviriš li ikad u CG. Metak u glavu“, navela je osoba koja se predstavlja kao Marko Aprcović.

U narednim porukama je napisao da koristi „kriptogram“ i da ga policija zbog toga ne može otkriti.

Kolumnista Antene M Dragan Bursać veruje da će nadležni uraditi svoj posao kada su posredi pretnje koje su mu upućene.

Navodi da se poslednja koju je dobio razlikuje od ostalih. Jasna je i eksplicitna, „dobićeš metak u čelo“. Bursać je danas za Antenu M rekao da je i ranije bio na udaru pretnji, ali da je hladnoća i eksplicitnost najnovije zastrašujuća.

Pretnje Bursaću su osudile nevladine organizacije, medijska udrženja.

Predsednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva pretnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, Mihailo Jovović je rekao da pretnje i zastrašivanja novinara ne smeju ostati nekažnjene u demokratskom društvu.

„Predložiću na prvoj, konstitutivnoj sednici Komisije da ovaj slučaj uvrsti u rad, zatraži od tužilaštva i policije svu relevantnu dokumentaciju i pomno prati i ovu istragu kao i sve druge do sada“, saopštio je Jovović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari