Foto: republikasrpska.net

Dodik je rekao da je teško prognozirati šta će doneti taj sastanak.

Prema njegovim rečima, vlast na nivou BiH je već mogla biti formirana da se SDA držala dogovora i poštovala zakon, navodeći da je ta stranka uvek nešto kalkulisala.

„Nakon silnih pokušaja već mi je dosadilo da bilo šta kažem u vezi sa tom klackalicom. Kada budu spremni da formiramo vlast, poznati su principi koje smo prihvatili lider HDZ-a BiH Dragan Čović i ja na sastanku sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem“, rekao je Dodik za „Glas Srpske“.

Prema njegovim rečima, više nema nikakve potrebe za pregovorima.

Govoreći o potpisanom sporazumu SDA i DF-a, Dodik je ocenio da je reč o bošnjačkom bloku i da oni sami izmedju sebe treba da se dogovore o pozicijama.

„DF ne može biti u svemu tome samostalan subjekt. U ovom mandatu mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH i tri ministarstva pripadaju Srbima. Po tri ministarstva imaće Hrvati i Bošnjaci, to je jasno“, istako je Dodik.

On je naglasio da je konačno vreme da bude formirana vlast i završena cela ta „trakavica“ zbog evropskog puta, ako ga, kako je rekao, u Sarajevu uopšte hoće.

„EU je, po mom razumevanju, rekla da, ukoliko formiramo vlast do maja, moguće je da dobijemo mišljenje za kandidatski status u toku tog meseca. Ako vlast ne bude formirana, oni to neće razmatrati, jer slede izbori u EU i tada će sve postati veći problem“, naveo je Dodik.

On je ponovio da ne prihvata Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) kao uslov za formiranje Saveta ministara, dodavši da mu to sve liči na „Izetbegovićevu podvalu“.

On je rekao da aktivna saradnja sa NATO-om već postoji i da treba dalje da jača, ali da MAP ne dolazi u obzir.

Povezani tekstovi