Dodik odbio slanje vojske na granice i raspoređivanje migranata po celoj BiH 1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik odbio je na današnjoj sednici tog tela predlog da se na istočnoj granici BiH rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH i evropske policijske agencije za bezbednost granica Fronteks.

Predlog je podnet pošto je poslednjih dana značajno pojačan priliv migranata, a kriza u Unsko-sanskoj županiji s migrantima preti da eskalira.

Dodik je novinarima u Sarajevu rekao da je sednica Predsedništva završena bez donošenja “bilo koje odluke“ jer je on odbio zahtev da se vojska rasporedi na granici prema Srbiji i Crnoj Gori, prenela je N1.

“To nije nadležnost Vojske. Ja ne mogu da prihvatim da se vojska raspoređuje prema granici ka Srbiji i Crnoj Gori. Odbijena je i odluka za raspoređivanje Fronteksa što znači da bi granica prema Hrvatskoj bila još tvrdja. Jedna mazohistička odluka jer bi samo povećala probleme krize. Imamo neefikasan i sterilan Savet ministara. U skladu s Poslovnikom nije podržan zaključak i to ostaje za sledeću sednicu“, rekao je.

Dodik je dodao da je odbio i zaključak o raspoređivanju centara za smeštaj migranata po celoj BiH.

“Preglasan sam u pogledu Fronteksa i procedura govori da će se to vratiti na redovne sednice. Bilo je još zaključaka…, Džaferović je predložio da se donese zaključak koji podrazumeva da se centri za smeštaj migranata rasporede po celoj BiH. Na prostoru Republike Srpske neće se praviti migrantski centri jer Republika Srpska ne treba da bude kolateralna priča u tom pogledu“, rekao je.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da je Dodik danas svojim glasanjem „pokazao da ne želi rešavanje migrantske krize u BiH“ i izrazio nadu da će promeniti mišljenje do sledeće sednice.

„Treba podsećati stalno na to da je upravo gospodin Dodik bio prvi koji je predložio izvođenje pripadnika Oružanih snaga BiH na granice. Koliko se sećam u maju mesecu prošle godine, pitao je zbog čega armija postoji, šta radi, ako ne može stati na granice. Nadam se da će se ponovo predomisliti, ali u korist građana ove zemlje i rešavanja ovog gorućeg problem. Ja sam danas podržao njegov predlog zaključka, i to ću uvek uraditi ukoliko smatram da ide u korist ove zemlje“, kazao je Komšić.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da BiH mora da zaštiti granicu od ilegalnih ulazaka migranata i da migranti treba da se rasporede po celoj BiH, dodajući da se nada da će se do naredne sednice naći neko rešenje.

Poslednjih desetak dana povećan je broj dolazaka migranata u Bosnu i Hercegovinu i od početka ove godine zabeleženo je više od 9.000 ilegalnih ulazaka u zemlju, saopštio je juče Savet ministara BiH, dok su vlasti Unsko-sanske županije najavile vanredne mere ograničavanja kretanja migranata.

Tokom prošle nedelje zabeleženo je više medjusobnih obračuna migranata i napada na meštane na području Unsko-sanske županije. Migranti pokušavaju da se dokopaju Hrvatske i nastave dalje prema EU.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Dodik odbio slanje vojske na granice i raspoređivanje migranata po celoj BiH”

  1. Kada će Peti element 3???? Manite me ovog papka, želim Basaru da čitam!!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.