Foto: Zoran Mrđa/FoNet

On je rekao da ne osporava pravo nikome u Srpskoj da piše, ali je istakao da postoji evidencija svih koji su primili novac od američkih organa, ističući da je sporazum o davanju tog novca pod paskom borbe protiv kriminala i korupcije usvojen na sednici Saveta ministara bez saglasnosti entiteta i nadležnih organa.

Kako prenose Nezavine, Dodik je kazao da većina tog novca treba da ide na suzbijanje ruskog uticaja u BiH, a smatra da javnost treba da ima uvid ko finansira organizacije koje deluju u BiH.

Praksa USAID je da sredstva dodeljuju bez transparentnosti i javnog uvida, istakao je Dodik i dodao da je taj sporazum bio skrivena tačka dnevnog reda sednice Saveta ministara koja se pojavila u proširenom dnevnom redu, iako o njoj nisu bili informisani organi Srpske.

Predsednik Srpske je istakao da sredstva stižu pred oktobarske izbore i ocenio da to predstavlja mešanje u unutrašnja pitanja.

Govoreći o predstojećoj poseti Banjaljuci ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, rekao je da će on doći 17. septembra na osveštavanje temelja ruske crkve.

Dodik je rekao i da se razmišlja o raspisivanju nagrade za informacije o ubistvu Davida Dragičevića, koja bi mogla da iznosi do 500.000 maraka.

Naglasio je da on, Vlada i policija RS nemaju ništa s tim predmetom, već se za sve informacije treba obratiti Okružnom tužilaštvu.