DW: Irskim pabovima preti bankrot a pivu tužna sudbina 1Foto: BC

Oko 50.000 radnih mesta u Irskoj direktno je vezano za pabove koji ostaju zatvoreni najmanje do avgusta i preti im talas bankrota, navodi se u danas objavljenoj reportaži Dojče velea iz Dablina.

Vlasnici najpoznatijih pabova u Dablinu, Ronan Linč i Hju Hurikejn rekli su za DW da su Labud (The Swan) i Veprova glava (The Boar’s Head) kao i preostalih 7.200 pabova u Irskoj zatvoreni već dva i po meseca.

„Mi smo bili prva mesta koja su prestala da rade sopstvenom voljom kad je ovo počelo i bićemo poslednji koji ćemo ponovo početi“, kaže Hurikejn.

„Labud“ je gostionica u srcu Dablina još od 1660. godine. Porodica Linč ga je preuzela 1937. i Ronanu je još čudno kad uđe u svoj pab: „Obično je sve prepuno kad uđem. Uvek gužva, od 11 prepodne do kasno uveče. A sad ste tu sam-samcat. Suludo. Čudna vremena da se bude vlasnik paba“.

Ugostitelji imaju još jedan problem: šta da učine s pivom koje su uskladištili, ali nisu stigli da prodaju. I Hju i Ronan su zatvorili vrata vikend pred Svetog Patrika, 17.mart glavne irske proslave tokom koje se u pabovima popije reka piva. Deset sedmica kasnije silne bačve piva čekaju da ih pokupe pivnice.

Sudbina tog piva je tužna: najvećim delom će završiti kao napoj za životinje ili gnojivo. Jer tu su i smernice EU koje nalažu da se reciklira što više otpada bilo koje vrste.

Kako nemački stručnjak za pivo Mark Oliver Hunholc, pivo u zatvorenim bačvama može da stoji barem tri, možda i do devet meseci – u frižideru. Ali mnogi pabovi su ih isključili kako još ne bi plaćali i struju.

U Velikoj Britaniji je tako propalo oko 40 miliona litara piva, u SAD još daleko više. Samo pivara Ginisje ostala sa oko 250 hiljada bačvi svog inače veoma traženog piva.

Na sreću po gostioničare kao što su Hju i Ronan, mnogi kupuju točeno pivo komisiono tako da na kraju plate samo ono što prodaju.

Vlasnike dva dablinska paba još više brine šta ih čeka kada ponovo otvore vrata za goste. Kažu da vlada još nije odredila pravila koja bi tada trebalo da važe, posebno kako će se održavati odstojanje.
Ronan trenutno predsedava Udruženjem licenciranih gostioničara koji, kako kaže, pokušavaju da isposluju kod vlasti da gosti moraju biti udaljeni jedan od drugog jedan umesto dva metra.

„Jedan metar nam daje šansu da preživimo. Ali čak i tako, pravila će značiti da će pabovi biti imati tek 30 ili 40 odsto gostiju koje bi inače imali“, navodsi. navodi.

Hju je rekao da bi se i tako posao jedva isplatio. „Ako važi pravilo o odstojanju, moram da stojim na vratima, jednog čoveka da stavim za šank, moju žena da služi goste, nekog za šank na gornjem spratu i nekog u kuhinju. To znači da ću imati pet ljudi koji primaju platu, ali samo 35 gostiju koje smem da primim u pab“, dodao je.

Gostioničari se slažu da bi takva pravila mogla da oteraju pabove u bankrot, čak i one koji prežive pauzu od pet meseci. „Tu će biti još mnogo žrtava“, kaže Hju.

Posebno se boji za sudbinu pabova koji ne žive od lokalnih gostiju, nego zavise od turista koji u nekima od njih čine i do 90 odsto gostiju.

„Pabovi donose 2,4 milijarde evra u blagajnu Irske, i tu se radi o 50.000 radnih mesta ili čak više“, kaže Ronan. „Ali moramo da radimo na pravilima koja će ljudima dati osećaj sigurnosti kad opet dođu u pab“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari