Merkel za formiranje vojske EU 1Angela Merkel Foto: EPA-EFFE/CLEMENTS BILAN

Tolerancija je duša Evrope, ključni sastavni deo svega onoga što nas čini Evropljanima i samo s tom tolerancijom i solidarnošću možemo razviti spremnost da videmo interese i potrebe drugih i shvatimo ih kao vlastite interese, poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel u Evropskom parlamentu i založila se za formiranje evropske vojske.

Merkel je naglasila da je tolerancija u EU „pretpostavka zajedništva“ Unije koja „vodi do srca evropske solidarnosti bez koje nema uspešnog delovanja“.

Ta solidarnost, ocenila je Merkel, temelji se na toleranciji i čini snagu Evropljana iz više razloga.

„Solidarnost je univerzalna vrednost za koju se treba zalagati kako bi bilo koja zajednica mogla funkcionirati, bilo da se radi o porodici, sportskoj zajednici ili Evropskoj uniji. Ona je čvrsti sastavni deo evropskog projekta, centralni deo našeg kanona vrednosti. Solidarnost je deo evropskog DNK“, citiraju mediji u EU ocene nemačke kancelarke.

Merkel je istovremeno naglasila kako solidarnost uvek mora biti povezana sa „odgovornošću za zajednicu, pravnu državu u vlastitoj državi i poštovanje prava opozicije i civilnog društva“.

„Ko to ne poštuje taj šteti vladavini prava u celoj Evropi“, naglasila je nemačka kancelarka.

Dojče vele (DW) naglašava da je pred Evropskim parlamentom u Strazburu Merkel održala govor o stanju EU, izložila svoju viziju budućeg razvoja Unije i zajedničke evropske vojske, a pojam oko kojeg se sve vrtelo je – solidarnost.

Da bi objasnila svoje teze, kancelarka se poslužila primerima iz kojih se, kako smatra, vide prednosti EU kao zajednice. Prvo područje koje to pokazuje je spoljna i bezbednosna politika, a po njenoj oceni „tu mi Eropljani bolje branimo svoje interese kada istupamo zajedno“.

„Vremena u kojima smo se bezrezervno uzdali u druge su prošla. Ako želimo da preživimo kao zajednica moramo uzeti svoju sudbinu u svoje ruke“, rekal je Merkel, a DW naglašava da su taj deo govora poslanici propratili aplauzom, ali su se čuli i glasni uzvici negodovanja.

Tu se Angela Merkel založila za formiranje „zajedničke evropske armije“ koja bi svetu pokazala da „među evropskim zemljama više nikad neće biti rata“, navodi DW.

Ta armija, prema njenim rečima, ne bi bila protiv NATO, već dopuna NATO, tako da „bismo u NATO mogli da budemo kao evropska armija i tu ne vidim nikakvu protivrečnost“, rekal je ona, što je takođe prošpraćeno i aplauzima i glasnim uzvici negodovanja.

Na to negodavanje Merkel je odgovorila: „Ne dam se ja iritirati, i ja dolazim iz parlamenta“.

Potom je, kako navodi DW, rekla da se zalaže za zajednički evropski razvoj oružanih sistema, kao i za zajedničku politiku na planu izvoza oružja.

Kao drugo podrčje prednosti EU kao zajednice Merkel je navela privredu i pohvalila investicioni program predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera od 500 milijardi evra do 2020. godine, uz dosada investiranih 340 milijardi, naglasivši kako je vrlo važno da „imamo stabilnu monetarnu uniju“.

Treće područje u kojem Merkel vidi značaj zajedništva Unije su „izbeglištvo i migracija“.

„U tom pitanju Evropa nije tako jedinstvena kao što bih želela“, rekal je nemačka kancelarka, naglašavajući da je napredak postignut, ali je „potrebna evropska zaštita granica“.

Merkel je, kako ističe DW, priznala da je „bilo lakomisleno napraviti Šengen, a tek posle toga razmišljati o formiranju registra iz kojeg može da se vidi ko nam je došao a ko je otišao“.

Ona je na planu izbeglištva ponovila svoj stav da se države-članice EU moraju odreći nekih nacionalnih nadležnosti.

„Evropa ne mora biti svuda“, bile su reči kojima je Markelova završila svoje izlaganje.

„Nije svaki problem u Evropi problem za Evropu. Ali, solidarnost je najvažnija – ne smemo prokockati evropsku šansu. To smo dužni prošlim i budućim generacijama“, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel danas pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.