Egipat epidemiološki bezbedan za turiste, tvrde zvaničnici 1Foto: EPA-EFE/ MOHAMED HOSSAM

Egipat je bezbedna destinacija za turiste jer su strogim merama brojevi slučajeva zaraze korona virusom u najpopularnijim odmaralištima svedeni na minimum, rekli su danas u Beogradu zvaničnici vlade te zemlje.

Po njihovim rečima, cilj njihove posete bio je da potvrde političku volju Egipta za prijateljstvo i saradnju sa Srbijom i da ohrabri turiste da novogodišnje praznike provedu u toj zemlji.

Zamenica ministra za turizam i antikvitete Egipta, Gada Šalbi, novinarima je na skupu u rezidenciji ambasadora rekla da su brojevi slučajeva zaraze korona virusom u najpopularnijim odmaraištima Hurgadi i Šarm el Šeiku strogim merama svedeni na minimum.

„Kod srpskih turista koji su bili u Egiptu, nije zabeležen nijedan slučaj zaraze. Ministarstvo sprovoodi stroge mere, a za one koji nisu imali mogućnost da se testiraju u svojim zemljama, od prvog septembra je na turističkim destinacijama (u Egiptu) to je obezbeđeno na aerodromima, a rezultati se čekaju u karantinu najduže 24 sata“, rekla je ona.

„U najpopularnijim turističkim destinacijama nema mnogo lokalnog stanovništva, pa nema mnogo interakcije među ljudima. Radnici su obučeni da sačuvaju svoju i bezbednost turista“, rekla je Šalbi.

Ali, bilo je slučajeva zaraze turista, navela je ona, koji su odmah bili smešteni u izolaciju u posebnim objektima gde su im bili obezbeđeni hrana i zdravstvena nega.

Pomoćnik ministra za evropske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Egipta, Badr Abdelati, rekao je novinarima da „moramo više da radimo na ekonomskim odnosima kako bi bili na visokom nivou na kojem je politička saradnja“.

„Sa Srbijom delimo stavove o regionalnim i međunarodnim problemima i imamo istorijski dobru osnovu za izgradnju još boljih odnosa“, rekao je novinarima pomoćnik ministra.

Abdelati je izrazio želju da Srbija bude partner u procesu modernizacije Egipta kroz koji prolazi ta država.

Egipatski zvaničnici su se danas sastali s predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, a juče s predstavnicima turističkih agencija.

Dačić je izrazio želju za produbljavanje i jačanje saradnje skupština dveju država, čemu će doprineti redovna razmena poseta predsednika parlamenata i aktivnosti poslaničkih grupa prijateljstva.

S predstavnicima turističkih agencija egipatski zvaničnici su juče razgovarali o pogodnostima koje Egipat pruža turistima, kao što je ukidanje naknada za odobravanje turističkih viza i mogućnost testiranja turista na korona virus prilikom dolaska na aerodrome u turističkim gradovima.

Uz to su avio-kompanijama odobreni oslobađanje od naknada za sletanje i smanjenje cene goriva u Egiptu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari