erdoganfoto EPA-EFE/FILIP SINGER

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, rekao je danas u Ankari posle sastanka s novim premijerom Švedske Ulfom Kristersonom koji je došao da se založi za odobrenje za prijem svoje zemlje u NATO, da će krajem novembra u Stokholmu biti novi sastanak o tome.

„Nadamo se pozitivnom zaključku na zajedničkom sastanku koji će se održati u Stokhomu krajem meseca“, rekao je turski predsednik i dodao da se „iskreno nada pridruženju Švedske“ Atlantskoj alijansi.

Kristerson je obećao da će Švedska biti „faktor bezbednosti za sve zemlje Alijanse“.

Erdogan je podsetio da je Turska „odobrila proces pristupanja Švedske NATO-u“ jer „razumemo njenu zabrinutost (Švedske) za svoju bezbednost i želimo da Švedska odgovori na našu zabrinutost“ i dodao da „želimo podršku Švedske protiv terorizma“.

Erdogan od maja blokira proširenje Alijanse na Švedsku i Finsku tražeći između ostalog izručenje članova Kurdske radničke partije (PKK) koje Ankara i njeni zapadni saveznici smatraju teroristima.

Kristersen je rekao da se Švedska bori protiv terorizma, da nema sumnje o to i da ona to shvata vrlo ozbiljno. Rekao je da Stokholm u Radničkoj partiji Kurdistana vidi terorističku organizaciju, i da to isto smatraju i SAD i Evropska unija.

„Razumemo osetljivost Turske na tu temu,“ rekao je švedski premijer i obećao da će odgovoriti na sva očekivanja Turske kao buduće saveznice.

Kada su Finska i Švedska zbog napada susedne Rusije na Ukrajinu, odlučile da traže prijem u NATO, Turska se jedina u Alijansi tome eksplicitno usprotivila a njen predsednik Erdogan je optužio vlasti u Helsinkiju i Stokholmu da štite kurdske borce koji su u dve zemlje severa našli utočište jer ih Ankara proganja.

Dve nrdijske države su u julu postigle sporazum s Turskom o svom prijemu u NATO, ali Turska navodi da taj sporazum još nije u potpunosti sproveden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.