Evropske zemlje zabrinute zbog novog ubrzavanja zaraze 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ponovo izbijanje zaraze korona virusom u Španiji uglavnom koncentrisano na severoistočne oblasti, zadalo je udarac važnoj turističkoj industriji zemlje.

Hitni pregovori se vode sa Velikom Britanijom koja je uvela obavezan 14-dnevni karantin za britanske turiste koji se vraćaju sa odmora u Španiji. Španska ministarka spoljnih poslova Aranča Gonzales Laja rekla je da je Španija sigurna zemlja, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).

„Kao i druge evropske zemlje Španija ima novi broj inficiranih, to nije neobično“, rekla je španska ministarka.

Zvanični podaci pokazuju da oblast Aragona, na severuistoku zemlje vodi po stopama zaraze u Evropi, oko 238 slučajeva na 100.000 stanovnika. Sledeća oblast sa visokim rizikom je Katalonija sa 112 slučajeva na 100.000 stanovnika i Navara sa 110. Međutim, veći deo Španije, posebno Kanarska i Balearska ostrva imaju daleko niže stope zaraze, a zemlja u celini je rangirana kao šesta po stopama infekcije.

Belgija je takođe zabrinuta zbog novog naleta broja zaraženih, na nacionalnom nivou stopa zaraze je 26,9 na 100.000 ljudi, ali u Antverpenu ona je 67,9. Belgijski zvaničnici ne žele ponovo da uvedu nacionalne mere restrikcije, ali se očekuju strože mere u Antverpenu i nekim drugim klasterima.

U Austriji pažnja je usmerena na letovalište Sent Volfgang, gde je 56 ljudi testirano pozitivno, gotovo svi zaposleni u hotelima. Stotine turista se nalazi na odmoru u tom selu od 3.000 stanovnika, posebno popularnom među Nemcima. Njima je savetovano da se testiraju na korona virus. Ova situacija liči na izbijanje zaraze zimus u Išiglu, vodećem skijalištu, odakle je kako se veruje proširena zaraza u velikoj meri među turistima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.