Evropski parlament prihvatio rezoluciju o pravu na pobačaj 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Evropski parlament prihvatio je danas izveštaj hrvatskog poslanika Predraga Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i ujedno odbacio alternativni predlog rezolucije Europske narodne stranke, javlja Hrvatska radio-televizija.

Rezolucijom, koja je izazvala medijsku buru, reakciju Crkve i saborsku raspravu u Hrvatskoj, apeluje se na države članice da uvedu „sveobuhvatno“ seksualno obrazovanje za mlade, da se omogući bolja dostupnost kontraceptivnih sredstava i osigura bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu ukidanjem oporezivanja.

Od država članica se traži da omoguće siguran i legalan pobačaj, a ističe da je „potpuna zabrana ili uskraćivanje brige u vezi s pobačajem oblik rodno uslovljenog nasilja“.

Države članice trebalo bi da obezbede i dostupnije lečenje neplodnosti i brigu za sve trudnice i porodilje, navodi se u rezoluciji koja je prihvaćena s 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržana.

Evroparlamentarci podsećaju da „postoji niz veza između prostitucije i trgovine ljudima… prostitucija, i u EU-u i u svetu, podstiče trgovinu ženama i maloletnicima u nepovoljnom položaju“.

Traži se iukidanje „štetne prakse kao što su sakaćenje ženskih genitalija te rani i prisilni brakovi i brakovi s djetetom“.

U raspravi dan Matić je istaknuo kako je laž da se u rezoluciji promoviše pobačaj, što su mu predbacivali konzervativni krugovi u Parlementu i Hrvatskoj.

Predstavljajući izveštaj na plenarnoj sednici EP-a dodao je „naš nepokolebljiv stav kako je pobačaj za svaku ženu izuzetno težak izbor, ali na kraju svega uvek mora ostati izbor“.

„Niko ne brani pravo lekarima na uskraćivanje medicinske usluge iz ličnih razloga, ali zdravstvena ustanova mora osigurati lekara koji će pružiti traženu uslugu“, rekao je Matić dodajući kako se u rezoluciji jasno ističe da je zdravstvo u nadležnosti država članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.