Francuska donela prvi zakon protiv bacanja hrane 1Foto: Pixabay/Misskursovie2013

U Francuskoj je ove godine stupio na snagu zakon koji nalaže supermarketima, velikim distributerima hrane, kao i proizvođačima da ne smeju da bacaju jestivu hranu.

Ovaj zakon je izglasan još 2016 godine, ali je u punu primenu ušao tek ove. Francuska je tako postala prva zemlja koja je i zakonski rešila pitanje bacanja hrane.

Većina hrane koja se ne proda ili je blizu isteka roka se donira humanitarnim organizacijama ili javnim kuhinjama. Treba napomenuti i da su strogi zakoni EU o bezbednosti hrane često u sukobu sa lokalnim pravilima, te se velika količina hrane povuče iz prodaje – iako je savršeno ispravna i jestiva.

Uz sve to, u igru ulaze i kalkulacije veletrgovaca, koji često zbog marži i ekstra profita mnoge proizvode drže u magacinima ili ranije povlače iz prodaje. I Francuski pekari ne smeju da bacaju hleb i peciva, te su pekare bile prinuđene da prave nove recepte koji sadrže i deo starog hleba.

U Francuskoj se godišnje baci 7.1 milion tona hrane, od čega 67% čine supermarketi, 15% potrošači i 11% restorani. Bacanje hrane je ogroman problem širom sveta, a Program za hranu UN procenjuje da se u svetu godišnje baci ili propadne čak 1.2 milijardi tona hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.