Grabar-Kitarović: Hrvatsku ne morate voleti, ali je morate poštovati 1Foto: BETAPHOTO/HINA/Denis CERIC/DS

„Moj je stav vrlo jasan, ovu državu ne morate voleti, međutim, ovo je vaša država, morate je poštovati, i njene institucije i njene simbole. S druge strane, kad je reč o deci, apsolutno ne smemo manipulisati njima. Ne možemo prebacivati odgovornost ni na gradonačelnika niti na bilo koga“, kazala je predsednica Hrvatske za regionalnu TV N1.

Prema njenim rečima Vukovar je zahvaćen depopulacijom i svim ostalim problemima s kojima su suočeni i drugi delovi Hrvatske, ima i još nezalečene ratne rane i pitanja iz prošlosti koja treba rešiti, medjutim, dodala je, valja se okrenuti i budućnosti, dovodjenju investitora i otvaranju novih radnih mesta.

„Mislim da bi puno pomoglo kad bi se razmotrili načini o tome da se napravi nekakva posebna ili poreska zona ili nešto što bi privuklo i gradjane iz susednih država iz recimo Madjarske i Srbije, da dodju da kupuju u Vukovaru i slično, dakle, da se na bilo koji način podstakne privreda u Vukovaru, jer puno političkih problema i nestabilnosti proizlazi iz ekonomskih i socijalnih problema i pitanja“, rekla je Grabar Kitarović.

Ona je rekla da su škole na manjinskim jezicima rezultat dogovora i traženja medjunarodne zajednice, ali da smatra da neko takvo „paralelno razdvajanje“ nije dobro i da je sklona većoj integraciji.

„Treba poštovati pravo svih manjina na obrazovanje na njihovom jeziku, ali i činjenicu da je to hrvatska država“, dodala je Gabar Kitarović.