Grci i Bugari najviše kasne sa plaćanjem komunalija u čitavoj EU 1Foto: Pixabay/NinasCreativeCorner

Poboljšanje životnih uslova njenih građana i borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti veoma je bitan segment politike Evropske unije. Međutim, i pored toga u EU još uvek postoje domaćinstva koja imaju poteškoće da sastave kraj s krajem.

Zbog finansijskih teškoća, u 2018. godini skoro sedam odsto domaćinstava nije moglo na vreme da plati komunalne račune (grejanje, struju, gas, vodu itd.), pokazuju podaci Eurostata. Međutim, ovaj udeo je stalno u opadanju na nivou cele EU, jer je ovakvih domaćinstava u 2013. bilo čak preko 10 odsto.

Domaćinstva u kojima ima dece posebno su ugrožena kad je reč o plaćanju računa za komunalne usluge.

U EU, nešto manje od 14 odsto domaćinstava, koja čine jedna odrasla osoba sa izdržavanom decom, bila su suočena sa takvim poteškoćama u 2018. godini, u poređenju sa manje od tri odsto domaćinstava koja čine dve odrasle osobe (najmanje jedno 65 ili više godina). Kad je reč o domaćinstvima koja imaju dve ili tri odrasle osobe i decu, taj udeo je iznosio oko 11 odsto.

Tokom 2018. godine, više od trećine domaćinstava u Grčkoj imalo je problem da na vreme plati svoje račune za komunalije, a skoro identična situacija je bila i sa domaćinstvima u Bugarskoj.

Sa druge strane, samo dva odsto domaćinstava nije bilo u mogućnosti da plati svoje režije u roku u Holandiji, Češkoj, Švedskoj i Austriji.

Ovi podaci prikupljeni su u okviru godišnjeg istraživanja EU o prihodima i životnim uslovima.

U prikazu ispod pogledajte koliki procenat domaćinstava u zemljama Evropske unije je teško izlazio na kraj sa redovnim plaćanjem računa.

Grci i Bugari najviše kasne sa plaćanjem komunalija u čitavoj EU 2
Foto: Eurostat

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.