Grčka udvostručila širinu teritorijalnih voda na Jonskom moru 1Foto:. EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Skupština Grčke je večeras izglasala zakon kojim se teritorijalne vode proširuju na Jonskom moru sa šest na 12 nautičkih milja.

U retko jedinstvenom glasanju, završenom sa 284:0, predstavnici četiri opozicione stranke u parlamentu s 300 mesta podržali su vladu desnog centra, dok su članovi grčke Komunističke partije bili uzdržani.

Iako taj potez ne utiče direktno na spor oko pomorske granice s Turskom na Egejskom moru, na istoku, premijer Kirijakos Micotakis rekao je poslanicima da Grčka počinje da čvršće vodi spoljnu politiku.

„Ovo je jasna poruka onima koji našoj zemlji pokušavaju da oduzmu prava“, rekao je Micotakis.

Proširenjem na Jonskom moru se podvlači pravo Grčke da sprovede Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora, kojom je 1982. dopuštena širina teritorijalnih voda od 12 milja.

U brzom odgovoru na odluku Skupštine Grčke o proširenju teritorijalnih voda u Jonskom moru, Turska je upozorila da bi proširenje voda u Egejskom moru, smatrala „uzrokom rata“, jer bi joj time zbog gustog rasporeda grčkih ostrva bio blokiran pristup međunarodnim vodama.

Turska „ima vitalna prava i interese u poluzatvorenom Egejskom moru, kojim dominiraju posebni geografski uslovi“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske Hami Aksoj.

„Naš stav je da se teritorijalne vode u tom moru ne mogu jednostrano proširiti na način koji našoj zemlji i trećim zemljama ograničava slobodu plovidbe i pristup otvorenim morima“, dodao je on.

Grčka je prošle godine sklopila sporazume s Italijom i Egiptom o razgraničenju oblasti za istraživanje podmorja i u pregovorima je sa Albanijom da spor o granici na moru iznesu pred međunarodni sud.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.