Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ratifikacija protokola, koji su Makedonija i 29 članica NATO-a potpisale u sredu, čini se da je zagarantovana, javljaju grčki mediji, kako prenosi Hina.

Očekuje se da će glasanje biti u toku večeri.

Bude li sve išlo kao što se predviđa, Grčka će simbolički biti prva zemlja NATO-a koja će ratifikovati protokol o pristupanju, prenosi Al Jazeera.

Makedonija će se u potpunosti priključiti vojnom savezu kad sve zemlje ratifikuju protokol.

Ako se sve bude odvijalo po planu, kako su prenosile ranije agencije, makedonska ministarka odbrane Radmila Šekerinska prvi put će prisustvovati ministarskom sastanku članica Alijanse 13. februara, ali bez prava glasa sve dok Makedonija ne postane punopravna članica.

Promena imena, uklanjanje blokada

Makedonija će postati 30. članica NATO-a, nakon što su veleposlanici članica Saveza u Briselu, u prisustvu makedonskog ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova, potpisali u sredu protokol o pristupanju te države Severnoatlantskom savezu.

Proces ratifikacije pristupnog protokola u zemljama članicama trebalo bi da traje blizu godinu dana.

Nakon dugogodišnjih pokušaja rešavanja spora, prošle godine su Grčka i Makedonija potpisale sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Severna Makedonija.

Sporazum je predviđao da ime Makedonije bude promenjeno u Republika Severna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane da blokira njezino učlanjenje u NATO i Evropsku uniju.

Ime Republika Severna Makedonija potom je ratifikovano u makedonskom i grčkom parlamentu.

Makedonski premijer Zoran Zaev se nada da će Makedonija, nakon potpisivanja dokumenta o pristupanju NATO-u, početi i pregovore o članstvu u Evropskoj uniji najverovatnije do juna.

Povezani tekstovi