Foto: Boris Roessler/EPA

Prema izveštaju NJujork tajmsa u kojem se navode izjave dva neimenovana izvora, ova internet kompanija sa sedištem u Kaliforniji angažovala je inženjere da dizajniraju softver za pretragu zahvaljujući kojem bi bili izostavljeni oni sadržaji koje je kineska vlada stavila na takozvanu „crnu listu“. Taj softver bi omogućio da se Gugl ponovo vrati u Kinu nakon što je pre osam godina proteran iz zemlje zbog cenzure.

Novinski sajt Intersept je prvi objavio vest o tome, napisavši da se kineska aplikacija za pretragu pravi za operativni sistem za mobilne uređaje koji je kreirao Gugl, te da je ona predstavljena kineskim zvaničnicima. Gugl nije odgovorio na zahtev novinara za komentar, a kineske državne novine Čajna sikjuritis dejli su, navodeći informaciju iz „nadležnih odseka“ vlade, porekle ove tvrdnje. Kako navodi sajt za tehnološke inovacije Informejšen, pored aplikacije za pretragu, Gugl radi na razvoju još jedne aplikacije koja služi za selekciju vesti, a namenjena je kineskom tržištu i takođe će biti u skladu sa zakonima o cenzuri u toj zemlji.

Nema garancija da će ovaj projekat, pod radnim nazivom „Vilin konjic“, doprineti povratku Guglovog pretraživača u Kinu. Gugl već kineskim potrošačima nudi brojne aplikacije, uključujući Gugl translejt i Fajls gou, i kompanija ima kancelarije u Pekingu, Šenženu i Šangaju, ali njeni najveći servisi – pretraživač, imejl i Plej ap stor – i dalje su nedostupni u zemlji.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da će to što Gugl prihvata cenzuru kineske vlade biti „mračan dan za Internet slobodu“. „Nemoguće je videti kako je takav potez u skladu sa Guglovim motom ‘učinimo pravu stvar’, i mi pozivamo kompaniju da promeni stav“, kaže Patrik Pun, istraživač za Kinu u organizaciji Amnesti internešenal. „Kada bi najveći pretraživač na svetu prihvatio takve ekstremne mere, to bi bio veliki napad na slobodu informacija i Internet slobodu. Stavljajući profit ispred ljudskih prava, Gugl bi napravio presedan i omogućio pobedu kineskoj vladi“, upozorio je Pun. GrejtFajer, organizacija sa sedištem u Kini posvećena praćenju cenzure na internetu koja omogućava kineskim građanima načine da zaobiđu „veliki zid“ u pristupu informacijama, tvrdi da bi taj potez bio „poslednji ekser u kovčegu internet slobode u Kini“ i dodaje da bi se „takvo nametanje okova na slobodu govora osetilo širom sveta“.