Rijad - Foto: www.wikipedia.org/ By B.alotaby

Televizija Hutua Al Masirah objavila je da je balistički projektil Burkan H2 za metu imao sastanak u palati Al-Jamama u glavnom gradu Saudijske Arabije.

Svedoci su izjavili da su čuli eksploziju i objavili slike na internetu koje pokazuju oblak dima u vazduhu. Nije bilo izveštaja o žrtvama i materijlnoj šteti. Koalicija je optužila Iran da snabdeva Hute sa raketama.

Iran je negirao da naoružava pobunjenike, koji od marta 2015. godine ratuju protiv jemenske vlade i koalicije pod vođstvom Saudijske Arabije.

Na vebsajtu TV Al Masirah citirano je saopštenje raketnih snaga Hutu-a u kom najavljuju lansiranje rakete Burkan H2 u utorak „kao odgovor na gnusne zločine počinjene u američko-saudijskoj agresiji na narod Jemena“.

Projekil je za cilj imao „sastanak rukovodstva saudijskog režima u palati Al-Jamama u Rijadu“, tokom koga se očekivao da će prestolonaslednik Mohamed bin Salman razgovarati o godišnjem budžetu kraljevstva, objavila je TV Al Masirah.

Palata je glavni štab kraljevske kancelarije i kraljevskog sud.

Minut kasnije, saudijska državna televizija TV Al Ikhbaria saopštila je da je projektil presretnut južno od glavnog grada.

Video snimak čoveka koji je rekao da je bio u okrugu Olaia pokazuje beli oblak iznad grada. Zatim se čuje zvuk eksplozije.

Portparol Koalicije pukovnik Turki al-Maliki rekao je da je raketa „neselektivno lansirana prema Rijadu prema civilima i naseljenim područjima“, kako objavljuje zvanična novinska Saudijska agencija.

Presretnuta je projektilom Patriot južno od grada, dodao je on.

Pukovnik Maliki rekao je da je napad dokazao „kontinuirano učešcće iranskog režima u podršci naoružanoj grupi Hutu-a sa čvrstim dokazima jasnog i očiglednog prkosa“ prema dve rezolucije Saveta bezbednosti UN sa ciljem ugrožavanja regionalne i međunarodne bezbednosti.

Lansiranje raketa na naselejna područja je portiv međunaordnih zakona, rekao je on, piše BBC.