Foto: EPA-EFE/ ATEF SAFADI

Mada Kina pruža važnu političku podršku vlastima u Damasku i očekuje se da će imati osetnu ulogu u obimnoj obnovi sedmogodišnjim ratom razorene Sirije, Peking se klonio ponuda da direktno podrži trupe pod komandom predsednika Bašara el Asada.

Ambasador Ći je izjavio sirijskom provladinom dnevniku Al Vatan da bi kineske oružane snage bile spremne da “na neki način” učestvuju u kampanji u Idlibu ili drugim delovima bliskoistočne zemlje. Ambasador je podržao rat Sirije protiv terorizma i ukazao na saradnju između armija dveju država.

Al Vatan je naveo i da je vojni ataše u kineskoj ambasadi u Damasku Vong Roj Ćang kazao kako kineska vojska želi da ojača veze sa sirijskom, pa izrazio žaljenje što neki žitelji krajnje zapadne kineske provincije Sinđijang učestvuju u borbama protiv Asadove vlasti. Vong je, takođe, kazao da učešće kineskih vojnika u operaciji Idlib, “zahteva političku odluku.”

U novembru 2017. je na fejsbuk strani ruske vazduhoplovne baze Hmejmim u Siriji objavljeno da Kina planira da pošalje specijalne snage za borbu u području Damaska protiv pripadnika Turkestanske islamske partije (TIP), džihadističke organizacije koja želi da uspostavi islamsku državu u Sinđijangu. Ambasador Ći je tada demantovao te navode.

Izvor u ministarstvu spoljnih poslova u Damasku je sada kazao da ne zna za planove o eventualnom učešću kineske vojske u operacijama u Siriji. Vlada u Damasku “pozdravlja bilo kakvu podršku“ u nastojanjima da ukloni teroriste iz Sirije, komentarisao je pomenuti izvor.

Izjave ambasadora i vojnog atašea ne predstavljaju potvrdu da će Kina poslati vojne snage da dejstvuju u ratu u Siriji. No, ukoliko su izjave tačno prenete, bile bi do sada najbliža potvrda kineskog učešća.

Kina je do sada učestvovala u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, a veoma retko van svojih granica. Eventualna kineska vojna uključenost u operacije u Siriji bi, prema analitičarima, bila značajan korak u delovanju te države na Bliskom istoku i uopšte na globalnoj sceni.

Međutim, analitičari smatraju da će, ukoliko Kina i bude učestvovala u operacijama za preuzimanje Idliba, što nije izvesno, to biti ograničeno. Pretpostavlja se da bi se radilo o uglavnom vojnim savetnicima, obaveštajcima i možda nekim specijalnim jedinicama za konkretne direktne akcije.

Kina je odavno zabrinuta zbog delovanja džihadista iz TIP u Siriji. S obzirom na značajna ratna iskustva koja je ogranak TIP stekao u Siriji, interes Pekinga je da ratoborni Ujguri budu onesposobljeni pre nego što se vrate u Centralnu Aziju i, eventualno, Kinu.

Tvrdokorni islamski ujgurski ratnici su se, zajedno sa svojim porodicama, provlačili do Sirije proteklih godina. Sirijske vlasti su 2017. procenile da ih ima oko 5.000. Neki od Ujgura, manjinske etničke i verske grupe u Sinđijangu, smatraju da ih vlasti preterano kontrolišu i žele otcepljenje od Kine.

TIP je preduzimao terorističke akcije unutar Kine. U Siriji su njegovi ratnici ranije tesno sarađivali sa džihadističkim grupama povezanim sa Al-Kaidom. Uglavnom su aktivni u području Idliba i u Turkmenskim planinama i na severu regiona Latakija.

Analitičari ukazuju da ukoliko Kina odluči da zakorači u haos Idliba, treba da računa na veliki broj zainteresovanih strana koje su već tamo – Rusiju, Sjedinjene Američke Države, Tursku, Iran… Biće neophodno pažljivo usklađivanje sa Moskvom, zvaničnim Damaskom i Ankarom kako bi bile izbegnute ozbiljne komplikacije.

Pomoć i krediti

Stav je Damaska da bi Rusija, Iran I Kina trebalo da imaju glavnu ulogu u obnovi te zemlje. Vlasti su moguće troškove obnove procenile na 195 milijardi dolara, a Svetska banka na čak 250 milijardi, četiri puta više od ukupnog domaćeg proizvoda (BDP) Sirije iz 2010, godinu dana pre početka pobune protiv Asadovog režima.

Kina je 2017. obećala dve milijarde dolara ulaganja u Siriju. Na prošlomesečnom Forumu za saradnju Kine i arapskih država, Peking je obelodanio dodatne 23 milijarde kredita i pomoći arapskom svetu, uključujući 90 miliona u humanitarnim davanjima Jemenu, Libanu, Jordanu i Siriji. Nije jasno koliko je od predviđenih 23 milijarde namenjeno Siriji.