Indija i Pakistan nastavljaju prepucavanje oko Kašmira 1Foto: EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Indijske vlasti koje su zavele strog policijski čas u indijskom delu Kašmira poslaće stanovništvu kamione s hranom za islamski praznik tokom ove nedelje.

Nestašica vlada u toj oblasti na Himalajima od odluke Indije da joj oduzme ustavnu autonomiju zbog čega je Kašmir preventivno stavljen pod mere policijske izolacije.

Pakistan je najavio da će se, uz podršku Kine, žaliti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog jednostrane akcije Indije u Kašmiru, i nagovestio prijavu Odboru UN za ljudska prava zbog, kako kaže, „genocida“ nad narodom Kašmira.

Sada podeljeni Kašmir u celini potražuju i Indija i Pakistan koji su jedno drugom najveći rivali. Pobunjenici se decenijama bore protiv vladavine NJu Delhija u delu pod kontrolom Indije, a većina stanovnika Kašmira želi ili nezavisnost ili spajanje sa Pakistanom.

Neprekidan, 24-časovni policijski čas za koji se ne zna dokle će biti na snazi, nakratko je ublažen u petak pred nedeljne muslimanske molitve u nekim delovima Srinagara, glavnog grada tog regiona, ali hiljade stanovnika i dalje su primorane da ne izlaze iz kuća, dok su prodavnice i većina zdravstvenih ustanova zatvorene. Sve telefonske veze i internet su isključeni.

Premijer Indije Narendra Modi u četvrtak je uveravao stanovnike Džamua i Kašmira – kako se naziva ta članica indijske federacije, da će se stanje postepeno normalizovati i da se vlada stara da ograničenja ne premete islamski praznik.

Nju Delhi je hitno poslao još desetine hiljada vojnika u taj region koji je već bio u jedan od najviše militarizovanih u svetu, da bi sprečio nemire i proteste pošto je Modijeva vlada koju predvode hinduistički nacionalisti u ponedeljak objavila da je ukinula poseban ustavni status Kašmira i degradirala njegovu državnost.

Modi je rekao da je taj potez neophodan za oslobađanje tog regiona od „terorizma i separatizma“.

Popuštanje policijskog časa u Srinagaru bilo je privremeno, rekli su zvaničnici. Podnevna molitva je u petak trajala 20 minuta, praćena protestima u nekim delovima grada. Policija je suzavcem i sačmom uzvratila demonstrantima koji su se okupili u najvećem broju otkako su vlasti pritvorile više od 500 političkih i vođa separatista. Bilo je i napada kamenicama širom Kašmira.

Ministar spoljnih poslova Pakistana Šah Mahmud Kureši se sastao sa svojim kineskim kolegom i drugim najvišim zvaničnicima u Pekingu.

On je rekao da Kina u potpunosti podržava Pakistan u prenošenju pitanja Kašmira u Savet bezbednosti UN. Takođe je rekao da Pakistan razmatra da se obrati Odboru UN za ljudska prava. Takođe je rekao da Pakistan ne planira bilo kakvu vojnu akciju, ali da je spreman se suprotstavi svakoj potencijalnoj agresiji Indije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.