Intenzivne borbe u Donbasu, teški pregovori o sudbini branilaca Mariupolja 1foto EPA-EFE/DONETSK REGIONAL STATE ADMINISTRATION HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE -- MANDATORY CREDIT: DONETSK REGIONAL STATE ADMINISTRATION -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Intenzivne borbe u toku su u regionu Donbasa, na istoku Ukrajine, dok traju „veoma teški“ pregovori o sudbini poslednjih branilaca strateškog lučkog grada Mariupolja, javila je sinoć agencija Frans pres pozivajući se na ukrajinske zvaničnike.

„Teške borbe vode na granici sa Donjeckom regijom, u blizini Popasne“, naveo je na Fejsbuku ukrajinski guverner Luganske oblasti Sergij Gajdaj.

On je dodao da na ruskoj srani ima brojnih gubitaka u opremi i ljudstvu.

„To je užas, ali oni i dalje pokušavaju da dostignu ciljeve. Iz presretnutih (telefonskih poziva) saznali smo da je ceo bataljon odbio da napadne jer vide šta se dešava“, dodao je Gajdaj.

Povodom situacije u čeličani Azovstal u Mariupolju, potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da su „pregovori sa neprijateljem veoma teški“.

„Trenutno pregovaramo (o evakuaciji) 38 teško povredjenih boraca. Napredujemo korak po korak. (…) Zasad nema razgovora o oslobadjanju 500 do 600 ljudi“, navela je ukrajinska zvaničnica.

Ruska vojska je artiljerijskim i vazdušnim udarima na luku Marijupolj juče i dalje blokirala ukrajinske borce u njihovom poslednjem uporištu u čeličani Azovstal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.