Izrael odbacio libanske zahteve za izmenu predloga o pomorskom razgraničenju 1Foto:Pixabay/edu_castro27

Premijer Izraela Jair Lapid odbacio je danas izmene predloga sporazuma o razgraničenju na Sredozmenom moru koje je tražio Liban, izjavio je jedan izraelski zvaničnik.

Za razliku od ranijih procena zapadnih zvaničnika da su libanske primedbe minorne, izraelski zvaničnik je zahteve Bejruta ocenio kao „značajne“, preneli su izraelski mediji.

Time se dovodi u pitanje održivost dogovora za koji su izraelski zvaničnici samo pre nekoliko dana govorili da je neminovan.

Lapid je naglasio da on neće kompromitovati ekonomske i bezbednosne interese Izraela, čak i ako bi to značilo da u skorije vreme neće biti sporazuma.

Neimenovani zvaničnik koji je citirao Lapida je takođe upozorio libanski ekstremistički Hezbolah da ne napada gasno polje Kariš i da ne preti Izraelu, jer će pregovori, kako je rekao, „prestati zauvek i (vođa ekstremističke organizacije Hezbolah) Hasan Nasralah će morati da objasni Libancima zašto oni nemaju gasne platforme, ni ekonomsku budućnost“.

Tokom proteklog vikenda izaslanik SAD Amos Hohštajn je predstavio, kako se mislilo, konačan predlog o razgraničenju u cilju da se omogući eksploatacija prirodnog gasa u Sredozemnom moru i činilo se da su ga obe strane pozdravile.

Liban je u utorak poslao Vašingtonu svoje primedbe na predlog, ali detalji nisu zvanično objavljeni.

„Premijer Jair Lapid je informisan o značajnim izmenama dogovora koje traži Liban i zahtevao je od svog tima pregovarača da ih odbije“, rekao je izraelski zvaničnik Frans presu.

U nedelju je Lapid rekao da predlog američkog posrednika o razgraničenju između Libana i Izraela štiti i jača interese jevrejske države.

On je to rekao usred kampanje za prlamentarne izbore 1. novembra i kada je suočen sa oštrim kritikama opozicije predvođene bivšem premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Netanjahu, koji teži da ponovo bude predsednik vlade, optužio je Lapida da daje suverenu teritoriju Izraela libanskom Hezbolahu, zakletom neprijatelju jevrejske države.

Izraelski zvaničnici su rekli da će na osnovu dogovora polje Kariš ostati u Izraelu, a da će polje Kana biti dato Libanu, te da će jevrejska država dobijati deo prihoda od eksploatacije gasa.

Izraelska strana, koja nije obelodanila koji libanski zahtevi predstvljaju problem, tvrdi da će eksploatisati gas u polju Kariš i ako nema dogovora o granici sa Libanom i uprkos pretnjama Hezbolaha.

„Izrael će proizvoditi gas iz polja Kariš čim to bude moguće“, rekao je neimenovani zvaničnik pre sastanka užeg sastava izraelske vlade zaduženog za bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.