Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Prema objavljenom izveštaju Međuparlamentarne Unije i Parlamentarne skupštine Veća Evrope, parlamentarci koji su se borili protiv nejednakosti polova i nasilja prema ženama često su bili izdvojena meta za napade.

Međutim, studija koja je istraživala parlamentarke i žensko osoblje u 45 evropskih zemalja utvrdilo je kako vrlo malo njih javno govori o tom problemu te mnogo parlamenata nema mehanizme koji bi im to omogućili.

Čak i pretnje smrću

Jedna od četiri parlamentarke te 40 posto ženskog osoblja parlamenata reklo je kako su bile žrtve seksualnog zlostavljanja ili napada koje su većinom činili njihove muške kolege.

Gotovo polovina od 123 ispitane žene primilo je pretnje smrću, silovanjem ili premlaćivanjem, većinom putem društvenih mreža od anonimnih građana, a sedam od deset žena suočilo se sa seksističkim komentarima.

Istraživanje je sprovedeno nakon što je ove sedmice objavljen izvještaj o optužbama za seksualno i drugo zlostavljanje osoblja britanskog parlamenta.

Nezavisno istraživanje dobilo je saznanja o tome kako je žensko osoblje podvrgnuto učestalim neprikladnim predlozima i dodirima pojedinih muških članova parlamenta.

‘Serijski predatori’

Reč je o „neugodnom i predugom držanju ruke na njihovom koljenu, pokušajima poljubaca, hvatanju ruke i stražnjice, ili dodirivanju grudi ili stražnjice“.

Za pojedine muške članove osoblja tvrde kako su „serijski predatori“, navodi se u izveštaju bivše vrhovne sutkinje Laure Cox.

Opisala je „kulturu hijerarhije koja se temelji na poslušnosti, podređenosti, pristanku i ćutnji u kojoj seksualno zlostavljanje i uznemiravanje bujaju te se dug niz godina tolerišu i prikrivaju“.

Žene su zlostavljane vulgarnim izrazima, često su ismevane i trpe neprimereno ponašanje grupa muških kolega koji ih neprestano ispituju o njihovom seksualnom životu, navodi se u izveštaju.

Tretirane kao ‘lične sluškinje’

Neki od svjedoka opisuju „okrutno ponašanje parlamentaraca prema mladim ženama“ te tvrde kako su pojedine žene tretirane kao „lične sluškinje s prikrivenim pretnjama o tome kako će ih maknuti s pozicije ako ne udovolje njihovim zahtevima“.

Cox opisuje kulturu koja „aktivno pokušava prikriti nasilno ponašanje“ i nedostatak zaštite za pojedince koji prijave zlostavljanje.

Kritikovala je novi sistem kojim se pokušava rešiti neprikladno ponašanje parlamentaraca te je pozvala na „široku kulturalnu promenu“.

Više osoblje parlamenata trebalo bi komentarisati rezultate izveštaja nakon sastanka iduće sedmice.

Tekst preuzet sa Al Jazeera