Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

„Progon Džulijana Asanža sada mora da prestane“, rekao je Nils Melcer, nezavisni stručnjak UN-a i profesor međunarodnog prava.

Otkad je Vikiliks objavio poverljive američke dokumente 2010, pokrenuta je „nemilosrdna i neumoljiva kampanja zastrašivanja i klevetanja protiv Asanža“, ne samo u SAD nego i u Velikoj Britaniji, Švedskoj i odnedavno u Ekvadoru, rekao je Melcer.

Izvestilac UN-a, koji je rekao da govori u svoje ime, posetio je 9. maja Asanža zajedno s lekarima specijalizovanim za žrtve torture, prenosi Al Jazeera.

Melcer je rekao da je nakon detaljnog lekarskog pregleda ocenjeno da je Asanžovo zdravlje „ozbiljno ugroženo zbog neprijateljskog okruženja, koje traje nekoliko godina“.

Jake psihološke traume

„Osim fizičkih tegoba, Asanž ima sve tipične simptome dugotrajnog izlaganja psihičkoj torturi, a to su hronična anksioznost i jake psihološke traume“, rekao je Melcer i dodao da je Asanž godinama izložen „teškim oblicima okrutnog, neljudskog i ponižavajućeg ponašanja“ prema njemu.

Asanž je 11. aprila izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu, u koju se sklonio 2012, i britanska policija odmah ga je uhapsila, nakon čega je osuđen na 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu.

SAD traži izručenje Asanža, koji se suočava s 18 tačaka američke optužnice i višedecenijskom kaznom zatvora ako bude osuđen.

Povezani tekstovi