Pripadnici Islamske države ubili su 300 ljudi, a oteli najmanje 400 civila u napadu u Deir Ezoru na istoku Sirije, prenele su svetske agencije, pozivajući se na navode sirijske vlade i nevladinih organizacija. Među žrtvama ima žena i dece. Sirijska vlada nazvala je taj događaj „užasnim masakrom“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Većina stradalih tokom maltene celodnevnih pogubljenja su stariji ljudi, žene i deca i reč je o jednom od najvećih masakara terorističke organizacije Islamska država, pod čijom kontrolom se nalaze delovi Sirije i Iraka. Nevladina organizacija „Sirijska opservatorija za ljudska prava“ saopštila je da su džihadisti, nakon napada na Deir Ezor, oteli najmanje 400 civila iz kvarta Al Bagalijeh, kojeg su zauzeli, kao i iz okolnih delova na severozapadu grada. „Svi kidnapovani su suniti, a među njima ima žena, dece i članova porodica prorežimskih boraca“, izjavio je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman, dodajući da su oni transportovani u druga područja koja kontroliše ID.

Ta nevladina organizacija je potvrdila i masakr ljudi u Deir Ezoru, precizirajući da je ubijeno najmanje 135 ljudi. Kako se navodi, oko 80 njih su bili vojnici sirijske vojske i pripadnici paravojnih snaga lojalnih vladi, dok su ostalo bili civili. „Mnogi su ubijeni iz vatrenog oružja ili odsecanjem glave“, ističe Opservatorija. Aktivisti NVO navode da su džihadisti u Deir Ezoru ubijali čitave porodice, zbog njihove tobožnje saradnje sa sirijskom vojskom.

Američke vlasti uhapsile su jednog muškarca zbog pokušaja da otputuje u Siriju kako bi se priključio Islamskoj državi, dok je njegov saučesnik uhapšen jer mu je u tome pomagao, saopštile su američke vlasti. DŽozef Hasan Farok i Mahmud Amin Muhamed Elhasan iz Vudbridža u saveznoj državi Virdžiniji su optuženi za „kriminalne aktivnosti povezane sa Farokovim pokušajem da otputuje u Siriju“ kako bi se priključio džihadistima. Agenti FBI su uhapsili Faroka u petak na lokalnom aerodromu, dok je pokušavao da se ukrca na let za Čikago, „odakle je nameravao da odleti za prestonicu Jordana Aman, a zatim za Siriju“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rusko Ministarstvo odbrane izrazilo je proteklog vikenda „zbunjenost“ izjavom francuskog ministra odbrane Žan-Iv Le Drijana o aktivnostima ruskih vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji, preneo je Tass. „Glavni i jedini cilj ruske operacije u Siriji ostaje uništenje najvećeg legla međunarodnog terorizma koje je prošle godine skoro uspelo da se prošili na čitavu teritoriju te države članice UN“, rekao je u subotu portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov, navodi ruska agencija.

Kako je istakao Konašenkov, nije Rusija ta koja snosi odgovornost za stvaranje tog „osinjaka“, već današnji kritičari koji, kako kaže, podržavaju i naoružavaju islamske „opozicione“ grupe od 2011. godine. Ministarstvo odbrane Rusije objašnjava da je francusko Ministarstvo odbrane izazvalo zabunu time što je ocenilo da operacije ruskih vazduhoplovnih snaga u Siriji nisu ubedile druge da je borba protiv Islamske države njihov prevashodni prioritet, navodi ruska agencija. Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan izjavio je nedavno na francuskoj televiziji BFM da, što se tiče Rusa, treba razjasniti šta je glavni cilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari