Jermenija kritikuje vojni savez koji predvodi Moskva 1Foto: Beta/Vahram Baghdasaryan, Photolure via AP

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kritikovao je danas svoje saveznike u Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (CSTO – ODKB), vojnom savezu na čelu s Moskvom, zbog neuspeha da odbrane Jerevan od susednog Azerbejdžana.

Jermenija i Azerbejdžan su se za kontrolu nad regionom Nagorni Karabah borili u dva rata, od kojih je poslednji, 2020. godine, odneo više od 6.500 života. Od tada se redovno dešavaju sukobi, kao u septembru kada je poginulo 286 boraca.

„Do sada nismo uspeli da se dogovorimo o reakciji ODKB-a na agresiju Azerbejdžana na Jermeniju“, požalio se Pašinijan u Jerevanu tokom godišnjeg samita vojnog saveza koji okuplja nekoliko bivših sovjetskih republika.

On je ocenio da je „prokletstvo da članstvo Jermenije u ODKB ne može da obuzda azerbejdžansku agresiju“.

„Ovo nanosi ogromnu štetu ugledu ODKB-a, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu“, uveravao je Pašinjan koji će se večeras sastati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji takođe učestvuje na samitu.

Sukob Bakua i Jerevana povezan je s teritorijalnim sporovima, posebno oko Nagornog Karabaha, planinskog regiona naseljenog uglavnom Jermenima koji se otcepio od Azerbejdžana početkom 1990-ih uz pomoć Jermenije. Prvi rat je tada doneo više od 30.000 mrtvih.

Rat Jermenije i Azerbejdžana u jesen 2020. ostavio je više od 6.500 mrtvih na obe strane i završio se jermenskim vojnim porazom i mirovnim sporazumom koji je sponzorisala Moskva.

Međutim, sporadični sukobi izbijaju uprkos prisustvu ruskih vojnika, bilo u Nagornom Karabahu ili na priznatoj granici dve zemlje, kao što je bilo u septembru ove godine.

Jermenija je u septembru tražila vojnu pomoć od ODKB-a i Moskve u skladu sa sporazumom koji reguliše aktivnosti alijanse. Ali, ODKB je reagovao tako što je poslao svog generalnog sekretara u zonu sukoba i predložio da se formira radna grupa za analizu situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.