Kijev će imati božićne jelke ali bez lampica: Nećemo dozvoliti da nam Putin ukrade Božić 1Foro:EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Kijev planira da postavi božićne jelke, bez svetla, širom oštećenog grada, uprkos ruskim napadima na infrastrukturu koji su delove grada ostavili bez struje, rekli su zvaničnici.

„Niko neće otkazati Novu godinu i Božić, u gradu treba da vlada atmosfera dobrodošlice“, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u intervjuu novinskoj agenciji RBC-Ukrajina.

„Ne možemo dozvoliti da nam Putin ukrade Božić“, rekao je Kličko, prenosi Jutarnji list.

Sergej Kovalenko, glavni izvršni direktor kompanije IASNO, koja snabdeva Kijev strujom, najavio je na svojoj Fejsbuk stranici da će drveće biti bez iluminacije i venaca radi uštede struje.

„One će biti energetski najodgovornije novogodišnje i božićne jelke, ali ipak za sve nas“, napisao je Kovalenko.

Kličko je rekao da neće biti masovnih okupljanja i koncerata – uobičajenih u novogodišnjoj noći. Gradske kompanije će sponzorisati drveće širom Kijeva, uključujući Sofijski trg u starom delu grada.

Biće prigodnih jelki koje će našu decu podsećati na novogodišnje raspoloženje“, rekao je gradonačelnik.

Rusija gađa ukrajinsku energetsku infrastrukturu raketama od početka oktobra, a komunalne kompanije se bore da vrate struju u prestonicu.

U gradu koji je pre rata imao 2,8 miliona stanovnika, borba se nastavlja po zimskoj hladnoći sa prekidima u snabdevanju strujom i centralnim grejanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.