Kimov "povratak" obeležen pucnjavom 1Foto: EPA-EFE/KCNA

Severna i Južna Koreja razmenile su danas vatru duž demilitarizovane zone koja razdvaja dve države, prenosi Bi-Bi-Si, ukazujući da su ovakvi incidenti duž najčvršće čuvane granice na svetu veoma retki.

Poslednji incident zabeležen je 2017. Kako se navodi u izjavi vojnih zvaničnika Seula, vatra koja je otvorena iz pravca severa pogodila je južnokorejsko stražarsko mesto u pograničnom gradu Čeorvonu.

Nema podataka da li je neko povređen, a istraga je u toku kako bi se utvrdilo da li je incident izazvan slučajno ili namerno. Prema navodima južnokorejske vojske nisu zabeleženi nikakvi neobični znaci vojnog kretanja te da postoji „mala mogućnost“ da su projektili iz Severne Koreje ispaljeni namerno.

Čak iako se radilo o nesrećnom slučaju ili pogrešnoj računici to je pokazatelj koliko je važno da vojnici na granici stalno budu na oprezu duž demilitarizovane zone, navodi se u saopštenju vojske Južne Koreje. Kako se dodaje, druga je stvar ako je incident bila taktička odluka severnog suseda.

Kako navodi Bi-Bi-Si sam trenutak incidenta je vrlo indikativan jer je prošlo svega 24 sata od kada se severnekorejski lider Kim Džong Un pojavio u javnosti nakon odsustva dugog 21 dan, koji je bio razlog za brojne spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju. Poslednjih meseci na severu je, takođe, organizovan veliki broj vojnih vežbi u cilju poboljšanja „spremnosti za borbu u stvarnom ratu“, navode tamošnji državni mediji.

Pjongjang je sklon vojnoj taktici „toplo-hladno“ što koristi kao polugu u kasnijim pregovorima, navode analitičari.

U protekle dve godine učinjeno je dosta napora kako bi se smanjile tenzije između dve zemlje – upriličen je čak i susret dvojice predsednika Mun Džae Ina i Kim Džong Una. Dve strane su potpisale vojni sporazum 2018. koji jasno naglašava da bi svaki namerni hitac bio kršenje tog pakta. Stoga je najnoviji incident doveo do „razočaranja“ u Seulu, prenose tamošnji mediji.

Demilitarizovana zona je uspostavljena nakon Korejskog rata 1953. kako bi se stvorila tampon zona između dve države. U protekla 24 meseca vlada u Seulu je pokušavala da preobrati čvrsto obezbeđenu granicu u mirnu zonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.