Foto: Beta/AP

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je da sve strane u sukobu treba da „ostanu racionalne i smirene“ i da traže političko rešenje kroz dijalog u okviru Ustava Venecuele, prenosi Asošiejted pres.

„Nadamo se da Venecuela i SAD mogu da se medjusobno poštuju i da se odnose jedni prema drugima na ravnopravnoj osnovi i bez mešanja u unutrašnja pitanja“, kazala je Hua.

Kina je u prethodnih 10 godina dala Venecueli 65 milijardi dolara kroz pozajmice, gotovinu i investicije, a Karakas joj duguje više od 20 milijardi dolara.

Jedina nada Kine da će biti isplaćena leži u znatnom povećanju proizvodnje nafte u Venecueli, ali niske cene nafte i teško stanje venecuelanske ekonomije ne obećavaju takav ishod.

U Venecueli su juče održane demonstracije na poziv opozicije na kojima je tražen odlazak socijalističkog predsednika Nikolasa Madura. U sukobima sa snagama bezbednosti najmanje sedam osoba je poginulo.

Tokom jučerašnjeg protesta predsednik Kongresa Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsednika Venecuele i kazao da je to jedini način da se okonča Madurova „diktatura“.

SAD, Kanada i mnoge latinoameričke zemlje odmah su podržale Gvaida.

Maduro je potom objavio prekid diplomatskih odnosa sa SAD i naredio američkim diplomatskim predstavnicima da u roku od 72 sata napuste Venecuelu. Vašington je saopštio da će ignorisati tu naredbu, navodeći da Maduro nema ovlašćenje da prekine diplomatske odnose sa SAD.

Povezani tekstovi