Kipar optužio Tursku da ga preopterećuje sa migrantima 1Foto: Beta/AP/Petros Karadijas

Kipar je danas optužio Tursku da stvara novu migrantsku rutu koja je dovela do toga da je nesrazmerno opterećen i da ima najveći procenat migranata u Evropskoj uniji u odnosu na broj stanovnika.

Republika Kipar, članica EU od 2004. godine, beleži porast broja tražilaca azila poslednjih meseci.

Mnogi migranti dolaze preko tampon zone koju nadgledaju mirovne snage UN, na ostrvu podeljenom izmedju Republike Kipar na jugu i Turske Republike Severni Kipar koju priznaje samo Ankara.

Kiparske vlasti navele su da u poslednje četiri godine imaju najveći postotak tražilaca azila u odnosu na broj stanovnikari u EU, odnosno četiri odsto, dok je prosek u ostatku EU oko jedan odsto.

„Ogromna većina migrantskih tokova dolazi iz Turske koja ne sprovodi sve sporazume oko migracije ka Kipru“, navodi se u zajedničkom saopštenju kiparskih ministarstava spoljnih i unutrašnjih poslova.

„Zapravo je stav Turske doveo do stvaranja, a ne do sprečavanja, nove migrantske rute na istoku Sredozemlja koja na nesrazmeran način preopterećuje Kipar i stavlja ogroman pritisak na njegov nacionalni sistem azila“, navodi se u saopštenju.

Kiparska vlada zatražla je da to bude jedna od glavnih tema na videokonferenciji ministara spoljnih i unutrašnjih poslova EU, 15. marta, kao i u budućim razgovorima o Turskoj.

Nikozija će u Briselu pokrenuti pitanje obima migrantske krize sa kojom se Kipar suočava kako bi osigurala potrebnu pomoć da je efikasno savlada.

Kipar je zabeležio 1.640 novih zahteva za azil u trećem kvartalu 2020. što je najveći broj zahteva u odnosu na njegovo stanovništvo od miliona ljud, saopštila je evropska statistička agencija Eurostat.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.