Klub Bošnjaka stavlja veto na zakone koje je parlament RS usvojio povodom Inckove odluke 1Foto: EPA/ MIKKO PIHAVAARA

Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske danas je odlučio da pokrene mahanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, odnosno da stavi veto na zakone koje je usvojila Narodna skupština RS povodom odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

Klub Bošnjaka pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na usvojeni Zakon o neprimenjivanju Inckove odluke o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida, kao i na usvojene izmene Krivičnog zakonika RS, kojim je predviđena zatvorska kazna i do 15 godina za one koji RS nazivaju „genocodnom i agresorskom tvorevinom“.

Svaku odluku ili zakon koji usvoji Narodna skupština RS mora potvrditi Veće naroda RS.

Ukoliko klub nekog od tri konstitutivna naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata, pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, onda ti zakoni ili odluke idu na usaglašavanje Zajedničke komisije Veća naroda i Narodne skupštine.

Ako se ni tu ne postigne saglasnost, onda konačnu odluku o spornim zakonima donosi Ustavni sud Republike Srpske.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Klub Bošnjaka stavlja veto na zakone koje je parlament RS usvojio povodom Inckove odluke”

  1. Svi su oni kao jarci na brvnu, sveće koje trepere i samo sto se ne ugase, a ne razumeju koliko je jadno sto jedni u drugima ne vide ljude, već srbe, hrvate, muslimane… A ta dečija prepucavanja su potrebna da bi političari ostali na vlasti a naivni i toliko puta izigrani narodi i dalje birali one koji ih upropastavaju decenijama. Kako je bio u pravu mudri Solomon kad je pre oko tri hiljade god. napisao da čovek vlada nad drugim ljudima da ih upropasti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.