Ko su sve bile ličnosti godine magazina TIME 1Sve fotografije: TIME

Političari, pape, aktivisti, ali i biznismeni, narodi, planeta i uređaji – bili su izabrani na TIME listi ličnosti godine.

Ko su 100 najuticajnijih ličnosti u aktuelnom trenutku, otkriće magazin TIME već sledećeg meseca. Kao i svake godine, ovo je zapravo proširena lista iz koje se u decembru 2018. godine može, ali ne mora, izabrati – prestavnik za naslovnu strani i ličnost godine prema TIME.

Ko su sve bile ličnosti godine magazina TIME 2

Odabir magazina konstantno izaziva brojne kontroverze još od  nastajanja tradicije godišnje dodele od 1927. godine. Jer se magazin prilikom odabira ličnosti godine vodi velikim uticajem koji je izabrana osoba ostvarila – po dobrom ili lošem. Gotovo da nema predsednika neke uticajne zemlje sveta da barem jedne godine – nije bio najbitnija ličnost planete prema magazinu TIME.

Iako ne čudi prošlogodišnji pobednik,  Žene iz grupe “Rušiteljke tišine” (“The Silence Breakers”), koje su u javnosti podigle svest o seksualnom zlostavljanju u svetu šoubiznisa i dovele do niza suočavanja žrtava sa svojim zlostavljačima, čitaoci se nisu nadali da će se na listi kandidata naći i severnokorejski diktator Kim Džong Un. List je primio kritike najviše iz Amerike, a “Njuzvik” je prošle godine čak pisao da se “neki pitaju da li je magazin skrenuo s putanje”.

Samo godinu dana ranije, TIME je proglasio Donalda Trampa za ličnost godine.

Ko su sve bile ličnosti godine magazina TIME 3

I ranije godine 21. veka obeležila je dominacija političara. U godinama pre Trampa su ovo “priznanje” dobili i Angela Merkel, Džordž Buš (dva puta), dok su neki od “zanimljivih” političara ličnosti godine bili i Si Đinping, Hilari Klinton i Redžep Tajip Erdogan.

Time magazin je proglasio Obamu za ličnost godine 2012. nazivajući ga „arhitektom nove Amerike“. On je takođe bio izabran za ovu titulu pet godina ranije 2008. godine nakon što je postao prvi afroamerikanac predsednik SAD.

Vladimir Putin je 2007. godine proglašen za ličnost godine „zahvaljujući svojoj sposobnosti da ustroji haos u zemlji i da je vrati na tablu svetskih moćnih zemalja“.

Ko su sve bile ličnosti godine magazina TIME 4

Među političarima kroz istoriju na spisku su se našli po dva puta i Bil Klinton, Ronald Regan, Ričard Nikson, Frenklin Ruzvelt i Mihail Gorbačov, zatim Džon Kenedi, Elizabeta Druga, Josig Staljin, Nikita Hruškov, Hajle Selasije…

Na listi su i političari koji su obeležili celokupan politički život neke zemlje, presudan trenutak za nju ili aktivistički trend – Gandi, Martin Luter King, Nelson Mendela, Vinston Čerčil, Džordž Maršal, Heri Truman, Konrad Adenauer i Čarls de Gol.

I Hitler na spisku

Titulu TIME poneo je Adolf Hitler 1938, a magazin je svoj izbor “opravdao” činjenicom da je nacistički lider “poderao u komade” Versajski sporazum kojim je okončan Prvi svetski rat.

Ko su sve bile ličnosti godine magazina TIME 5

“Hitler je ponovo naoružao Nemačku do zuba… Ukrao je Austriju ispred očiju uplašenog i očigledno impotentnog sveta. Svi ti događaji bili su šokantni za nacije koje su porazile Nemačku na bojnom polju pre svega 20 godina, ali ništa nije toliko prestravilo svet koliko bezobzirna, metodična, nacistička dešavanja kojima je tokom prelaza leta na jesen zaprećeno ratom oko Čehoslovačke”, stoji u članku “Tajma” objavljenog 2. januara 1939, kojim se objašnjava zašto je Hitler izabran za Ličnost godine.

Poslednjih 10 godina

Čini se da TIME magazin poslednju deceniju najviše „šara“ kada je u pitanju zanimanje ličnosti koje bira. Pre „Rušiteljki tišine“, priznanje su dobili političari Tramp i Merkel, ali i druge javne i anonimne ličnosti.

U 2014. su nagradu dobili borci protiv ebole.

U 2013. Papa Franjo je bio ličnost godine TIME, i tako je postao treći papa koji je zauzeo ovu laskavu titulu. Papa Franjo je dobio ovo priznanje za preusmeravanje poruka Katoličke crkve vraćajući se interesima ljudi.

Ko su sve bile ličnosti godine magazina TIME 6

Demonstranti Arapskog proljeća i pokreta Okupiraj Vol Strit bili su najuticajniji u svetu u 2011.

“Da li postoji globalna tačka za iskazivanje nezadovoljstva? Čini se da su ljudi rekli – dosta nam je”, objasnio je urednik Rik Stengl u svojoj izjavi tim povodom.

Godinu dana ranije izabran je – biznismen Mark Cukerberg, osnivač društvene mreže Fejsbuk.

“Nije u pitanju samo tehnologija. To je društveni inženjering. Promenio je način na koji se odnosimo jedni prema drugima. Zapravo mislim da je uticalo na ljudski rod na način na koji nismo nikada ranije doživeli”, naveo je urednik magazina obrazlažući te godine odabir ličnosti.

Internet je nagrađen i 2006. kada je “Ti si” imenovan za ličnost godine za izvanredni rast i uticaj koji su korisnici dali u kreiranju internet sadržaja, putem blogova, društvenih mreža i video deljenja.

Guverner centralne banke Ben Bernanke kao izbor za ličnost godine 2009. godine objašnjava se sa njegovim kreativnim liderstvom da pomogne ekonomiju SAD da se oporavi u vreme kada je nezaposlenost dostigla 10 odsto.

Kompjuter, planeta i Amerikanci

Ko su sve bile ličnosti godine magazina TIME 7

TIME nije birao samo ličnosti kroz godine. Tako je kompjuter već 1982. godine bio najuticajnija stvar na svetu. Šest godina kasnije je ugrožena planeta Zemlja bila nauticajnija.

U 1969. godini izabran je “prosečni američki građanin”, a 1975. – američke žene. Ta “tradicija” se nastavlja i u 21. veku jer je 2003. godine nagrađena američka vojska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.