"Koloseum pod raketnim napadom": Objave izraelskog šefa diplomatije uznemirile Italijane 1Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac objavio je fotografiju Koloseuma pod raketnim napadom usred noći, ne bi li na taj način ukazao italijanskim i građanima zapadnih zemalja kakva pretnja dolazi iz Teherana. Njegov italijanski kolega Antonio Tajani, međutim, negodovao je zbog te objave, istakavši da je potrebno sprečiti širenje panike. Italijanska štampa, takođe, ocenila je objavu Kaca kao uznemirujuću.

Napad Irana na Izrael je samo predigra za ono što čitav svet može da očekuje od iranskog režima ako ga ne bude zaustavio na vreme, poručio je Kac u jučerašnjoj objavi na društvenoj mreži Iks, prenosi RTS.

„Svet treba da definiše IRGC (Iransku revolucionarnu gardu) kao terorističku organizaciju i sankcioniše iranski balistički program, pre nego što bude kasno“, naveo je Kac u objavi, koju su preneli svi italijanski mediji.

Izraelski šef diplomatije je, istovremeno, objavio i video-snimak, montažu, na kom je prikazan s jedne strane, miran život u Parizu gde građani jedu kroasane i piju kafu sa pogledom na Ajfelov toranj, a s druge strane i šta će, prema njegovom mišljenju, uskoro uslediti ako se Iran ne zaustavi.


Video-snimak je objavljen na engleskom, francuskom i hebrejskom jeziku, a uz njega su „tagovani“ (označeni) ministri spoljnih poslova Italije, Francuske, Velike Britanije, Nemačke i SAD.

Odjeci u Italiji

Italijanski ministar inostranih poslova Antonio Tajani se, međutim, usprotivio ovim objavama i pretećim foto-montažama svog izraelskog kolege.

„Mislim da ne postoji pretnja iranskog napada na Zapad. Jasno je da njihov režim pravi velike greške, poput slanja dronova Rusiji i Hezbolahu. Potrebno je, ipak, sprečavati širenje panike, iako smo prijatelji Izraela i njegovo pravo na postojanje ne može da bude predmet diskusije“, napisao je Tajani na društvenoj mreži Iks.

Italijanska štampa je objave izraelskog ministra spoljnih poslova Kaca nazvala uznemirujućim.

Mediji su naveli da su objave izazvale zaprepašćenje Italijana, posebno zbog fotografije Koloseuma ka kome se kreće šest raketa koje je lansirao Teheran uz rečenice: „Iranske rakete: stižu u grad, blizu tebe“ i „Zaustavite Iran pre nego što bude prekasno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari