Komandant NATO u BiH: Svaka zemlja ima pravo da bira bezbednosne aranžmane 1Foto: EPA / ZURAB KURTSIKIDZE

Komandant NATO snaga u BiH Erik Folksted (Eric Folkestad) izjavio je da svaka zemlja ima suvereno pravo da bira svoje bezbednosne aranžmane, odnosno da odluči da li će sarađivati sa alijansom putem partnerstva ili kao punopravna članica.

„Odluka je na svakoj od zemalja koje apliciraju za članstvo u NATO i na 30 zemalja članica. Nijedna treća strana nema pravo da interveniše ili da stavlja veto na taj proces“, kazao je Folksted za sarajevski Avaz.

Ruska ambasada u BiH nedavno je saopštila da će Moskva smatrati neprijateljskim činom ako BiH pristupi NATO-u.

Upitan da li BiH preti realna opasnost od rata, Folksted je kazao da je bezbednosno ugroženje nestabilno i neizvesno i da se stalno menja.

„Poimanje većine ljudi o oružanom sukobu dve države koje otvoreno ratuju može da izgleda manje verovatno u 21. veku, ali to ne znači da je ta pretnja u potpunosti nestala ili da nema drugih bezbednosnih izazova koji predstavljaju jednaku bezbednosnu pretnju“, kazao je.

Naveo je da postoji i spektar drugih bezbednosnih izazova i da je zbog toga važno imati dobro obučene i spremne oružane snage.

O narednim koracima koje bi BiH trebalo da preduzme na putu ka članstvu u NATO, Folksted je rekao da je to zavisi od vlasti BiH i dodao da prvi koraci treba da budu nastavak i proširenje obima započetih demokratskih i institucionalnih reformi u kojima je ostvaren značajan napredak.

On je kazao da NATO ima dobru saradnju sa Srbijom i da alijansa u Beogradu ima svoju kancelariju, kao što Srbija, poput BiH i Rusije, ima stalnu delegaciju u sedištu NATO u Briselu.

„Ove diplomatske misije ključne su da nam omoguće da tešnje radimo s tim zemljama na promociji saradnje i komunikacija, kao i da iznađemo zajednička rešenja za probleme koji pogadjaju region. Na NATO proširenje i partnerske aktivnosti ne bi trebalo gledati kao na pretnju bilo kojoj zemlji“, dodao je.

Na pitanje da li za BiH postoji alternativa ulasku u NATO, Folksted je naveo kazao da je alternativa da BiH „kaže da“.

„Da kažete ‘da’ i postanete deo najjačeg i najuspešnijeg političko-vojnog saveza u istoriji. Da kažete ‘da’ bezbednosti, da kažete ‘da’ boljem životnom standardu svih u BiH“, rekao je Folksted.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Komandant NATO u BiH: Svaka zemlja ima pravo da bira bezbednosne aranžmane”

  1. Kakva ljubazna ponuda – možeš ovako ili onako, ali ne možeš da odbiješ i zahvališ se na ponudi. Zaista u pravom demokratskom duhu SAD.

  2. Samo što ovaj komandant NATO-a i BiH, zaboravlja jednu važnu odnono NAJVAŽNIJU činjenicu? Ovu državu, odnono BiH čine TRI NARODA, kao i da svaka odluka mora biti doneta konsenzusom. Sve ostaloi bi bilo nametanje nečije volje odnosno primena sile.

  3. Samo kazite da i odma dobijate generala naravno amerikanca nikako bosanca i koji naravno vama komanduje i automaski ste robovi postali,a kada im nedostane novca bice vi morate vise novcano ulagati u nato.
    2.ajde sad vasi vojnici u Irak ili negde drugde vazi su jeftina snaga nasi vojnici kostaju mlogo.budite pametni i gledajte greske kojisu drugi napravili nazalost o tome nesmeju da pricaju toliko u javnost. Ne zaboraviti da su upravo uzeli nasu izrecicu neprijatelju treba se zdliziti prebliziti dabei znali sta nam misli

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.