Komšić: Krivična prijava protiv Dodika zbog izazivanja pobune u oružanim snagama 1Foto: EPA/BRENDAN MCDERMID

Komšić je to najavio pošto je Dodik danas u Banjaluci, na proslavi Dana Vojske RS i Dana Trećeg pešadijskog (RS) puka OS BiH, zatražio da sledeće godine na istoj ceremoniji više od polovine stroja tog puka bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS.

„Pre nekoliko godina, zbog slične Dodikove namere vezane za Oružane snage BiH, podneo sam krivičnu prijavu zbog počinjenog krivičnog dela kvalifikovanog kao pokušaj izazivanja pobune u OS BiH“, rekao je Komšić za regionalnu televiziju N1.

Prema njegovim rečima, pravosuđe BiH, koje su tada podržali stranci, odbacilo je tu krivičnu prijavu, mada su svi nezvaničmo tvdili da postoje elementi krivičnog dela.

„Ovo je slična, ako ne i identična situacija, koja ima elemente podsticanja na pobunu u OS BiH, i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme koje se tiču OS BiH, uključujući zvaničnu uniformu pripadnika OS BiH“, kazao je Komšić.

On je ocenio da ni sada ne očekuje drugačiju reakciju pravosuđa BiH.

„S druge strane, ja se nadam da je nekima u Sarajevu koji su tvrdili da to i nije tako bitno sada napokon jasno šta zapravo Dodik hoće i koliko je važno da ova zemlja bude, kad-tad, članica NATO saveza“, naveo je Komšić.