Kraj podrške ratu u Jemenu 1Foto: EPA-EFE/ YAHYA ARHAB

Rat u Jemenu mora biti okončan, izjavio je juče američki predsednik Džozef Bajden u svom prvom većem spoljnopolitičkom govoru.

Najavio je kraj američke podrške, kako je rekao, „ofanzivnim operacijama“ američkih saveznika u Jemenu, koji je „uništen u šestogodišnjem ratu“.

Procene su da je u Jemenu od početka rata stradalo 110.000 ljudi.

Sjedinjene Države će prestati da podržavaju ofanzivne operacije, uključujući prodaju precizno vođene municije Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

To neće uticati na operacije protiv Al Kaide na Arabijskom poluostrvu. Administracija Bajdena već je privremeno zaustavila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i UAE.

Očekuje se da će Bajden za svog jemenskog izaslanika imenovati Tima Lenderkinga, iskusnog diplomatu i specijalistu za Bliski Istok.

Sve ovo, kako se upućuje, označava promenu u odnosu na administraciju Donalda Trampa, koja je jačala podršku koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija.

Prošlog meseca Majk Pompeo, tada državni sekretar SAD, objavio je da će jemenski šiitski narod Huti biti proglašeni za terorističku organizaciju.

Naveo je da je cilj bio da se Huti pozovu na odgovornost za prekogranične napade i odvrate od „zloćudnih aktivnosti“ u kojima imaju podršku Irana.

Humanitarne organizacije su zbog toga kritikovale Pompea, upozoravajući da bi takva odluka mogla da spreči dostavu hrane koja je preko potrebna milionima ljudi.

Ujedinjene nacije navode da je u Jemenu najgora humanitarna kriza na svetu i da 80 odsto stanovništva treba pomoć ili zaštitu.

Zaustavljanje američke podrške ofanzivnim operacijama koalicije koju predvodi Saudijska Arabija neće zatvoriti ovo krvavo poglavlje, ocenjuje se, ali šalje snažan signal liderima u Rijadu i Abu Dabiju.

Postizanje mira u Jemenu smatra se velikim izazovom.

Zato je Bajden i postavio Lenderkinga, prenose mediji, koji bi trebalo da bude prvi američki izaslanik za Jemen otkako je ovaj rat počeo.

Lenderking je dobro upoznat sa prilikama u Jemenu, a poznat je, kako se navodi, „svima koji su važni“. Zapadne diplomate su pozdravile novu američku politiku.

Pod mandatom dvojice Bajdenovih prethodnika na mestu predsednika, SAD su podržale koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom protiv hutskih pobunjenika u Jemenu. Sukobi u ovoj državi na jugu Arabijskog poluostrva ostavili su milione ljudi na ivicu gladi.

Borbe su počele 2014. između pripadnika slabe jemenske vlade i Huta.

Sukobi su eskalirali godinu dana kasnije, kada su Saudijska Arabija i osam drugih arapskih država – uz podršku SAD-a, Velike Britanije i Francuske – započele vazdušne napade na uporišta Huta.

Bajden je najavio i druge promene američke spoljne politike, poput značajnog povećanja broja izbeglica koje SAD prihvataju sa 15.000 na 125.000 za fiskalnu godinu.

Najavio je zamrzavanje odluke o povlačenju američkih trupa iz Nemačke, i pozvao vojne pučiste u Mjanmaru da oslobode civilnu liderku Aung San Su Ći.

Bajdenov govor, kako se ocenjuje, označava oštar raskid sa politikom bivšeg predsednika.

Kada je reč o Rusiji, Bajden je, kako kaže, „jasno stavio do znanja“ predsedniku Vladimiru Putinu „da su prošli dani kada su se Sjedinjene Države talasale pred ruskim agresivnim akcijama“.

Ovakav manir obraćanja, bitno drugačiji od Trampovog, naišao je na žestoke kritike Kremlja.

„Ovo je vrlo agresivna, nekonstruktivna retorika, na našu žalost“, rekao je juče Dmitrij Peskov, Putinov portparol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.