Kremlj odustaje od simbola „Z“? 1Slovo Z, ilustracija Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Kremlj možda planira da „rebrendira“ svoju invaziju na Ukrajinu, nakon što su zvaničnici naredili da se uklone ogromni transparenti sa proratnim simbolima „Z“ i „V“ sa istaknutih zgrada.

U Moskvi su inspektori naložili Sergeju Mironovu, lideru proputinovske partije Pravedna Rusija, da ukloni transparent sa svoje kancelarije u centru grada, navodeći „brojne“ žalbe građana, prenosi britanski Tajms.

U Novosibirsku, najvećem sibirskom gradu, zvaničnici su postupili slično nakon što je potvrđena tvrdnja jednog tinejdžera da transparenti koji su okačeni ispred kancelarije gradonačelnika krše propise o javnom oglašavanju. Transparent je uklonjen i sa fasade kancelarije vojnih veterana u Permu, u regionu Urala.

Deci koja su „Z“ i „V“ „ukrasila“ izloge kulturnog centra u zapadnoruskoj oblasti Pskov, takođe je naređeno da uklone simbole. Lokalni zvaničnik je na državnoj televiziji rekao da se mogu prikazivati samo politički neutralne slike.

Ali ruski zvaničnici su poznati po tome što ignorišu zakone zemlje kada im to odgovara, a neki analitičari sada spekulišu da bi uklanjanje transparenta moglo da znači da je Kremlj odlučio da odbaci ozloglašene simbole u ​​Ukrajini i na Zapadu.

Značenje simbola Z i V

Slova Z i V prvi put su primećena na ruskim tenkovima i oklopnim vozilima neposredno pre invazije Ukrajine u februaru. Iako su se najverovatnije prvobitno koristili u svrhe identifikacije, ruski odbrambeni zvaničnici su naknadno rekli da je njihovo značenje „Za pobedu“ (Za pobedu) i „Sila V pravde“ („Snaga u istini“), iako su i dalje postojala različita tumačenja ovih simbola.

Međutim, ovi simboli, prema Tajmsu, nisu uspeli da zaokupe maštu javnosti i uglavnom se mogu videti u vladinim kancelarijama, prokremljskim organizacijama i na policijskim automobilima.

„Moguće je da Kremlj planira rebrendiranje. Ova dva čudna pisma nisu dobro prošla i zato ih treba zameniti nečim efikasnijim“, rekao je politički analitičar Abas Galjamov.

Nijedno od ovih slova ne postoji u ruskoj ćirilici, iako oba imaju fonetske ekvivalente. Kritičari su protestovali da simbol Z podseća na svastiku i nacističku simboliku. Aktivisti su opozicioni simbol nazvali „Zvastika“.

Galjamov, bivši govornik Kremlja, takođe ističe da bi odluka o uklanjanju simbola mogla biti znak da Moskva traži načine da okonča ono što zvanično naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini. „Ne može se isključiti… da je doneta odluka da se ljudi pripreme za mir i da se počne baviti svom ovom vizuelnom militarističkom simbolikom“, napisao je Galjamov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.