CG: Krivokapić odbio predlog da se kod popisa izbace pitanja o veri, naciji i jeziku 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Predlog Centra za demokratsku tranziciju da se prilikom popisa stanovništva planiranog za narednu godinu ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti i o jeziku, nije prihvatljiv mandataru Zdravku Krivokapiću, saopšteno je Danu iz njegovog ekspertskog tima.

Inicijativa je upućena Krivokapiću, kao i predsednicima države i Skupštine, Milu Đukanoviću i Aleksi Bečiću, ali i odlazećem premijeru Dušku Markoviću, prenosi TVCG.

Takođe, predlog je upućen i predsednici Saveta statističkog sistema Vesni Karadžić, direktorki Uprave za statistiku (Monstat) Gordani Radojević i svim šefovima poslaničkih klubova u Skupštini.

Iz Krivokapićevog tima tom listu je saopšteno da popis stanovništva nije ni egzistencijalni problem, ni izborni revanš, već relativno prost statistički postupak, kojim se više nikada ne sme manipulisati u političke svrhe.

„Nekorisno je u ovom ozbiljnom i istorijskom trenutku tražiti rešenja koja nikada nisu predlagana za vladavine Demokratske partije socijalista, tim pre što će tokom narednog popisa građani napokon moći slobodno da se izjasne o svom identitetu, što im niko svestan značenja demokratskih načela ne bi smeo da uskrati“, navodi se u odgovoru Krivokapićevog tima.

Ako bi se postupilo po ovom predlogu, direktno bi, smatraju u ekspertskom timu Krivokapića, bila ugrožena prava manjinskih naroda i manjinskih religijskih zajednica, dok bi institut afirmativne akcije u potpunosti izgubio smisao

Oni naglašavaju da je sva pažnja mandatara u ovom trenutku usmerena na uspešno okončanje pregovora o sastavu nove vlade.