letonijaFoto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Letonski parlament, Saeima, proglasio je Rusiju zemljom koja podržava terorizam i pozvao Evropsku uniju da spreči dolazak ruskih turista u zemlje članice bloka.

“Rusija pruža podršku i finansiranje za terorističke režime i organizacije već dugi niz godina, direktno i indirektno, kao najveći snabdevač oružjem za Asadov režim u Siriji i kao učesnik, poput slučaja trovanja porodice Skripalj i pucanja na letelicu MH-17”, navodi se u saopštenju letonskog parlamenta, prenosi Gardijan.

“U Ukrajini, Rusija je odabrala sličnu, okrutno, nemoralnu i nezakonitu taktiku, koristeći neprecizno i na međunarodnom nivou zabranjeno oružje i municiju, ciljajući sa nesrazmernom brutalnošću civile i javne objekte”, dodaje se u saopštenju.

Letonska državna televizija je navela da parlament ističe da Rusija koristi patnji i zastrašivanje kao instrument u svojim pokušajima da demorališe ukrajinski narod i oružane snage.

“Saeima ukazuje da Rusija sprovodi nasilje nad civilima, koje ima političke svrhe, kao i terorizam i da Rusija kao zemlja podržava terorizam, te poziva druge zemlje sličnog mišljenja da takođe izraze ovakav stav”, navodi se u saopštenju.

Liderke Estonije i Finske pozvale su pre nekoliko dana evropske države da ne izdaju turističke vize Rusima, rekavši da oni ne bi trebalo odmore da provode u Evropi dok ruska vlada sprovodi invaziju na Ukrajinu.

Estonska premijerka Kaja Kalas napisala je na Tviteru da je „poseta Evropi privilegija, a ne ljudsko pravo“ i da je vreme da se zaustave turisti iz Rusije.

Finska premijerka Sana Marin rekla je za finske medije da nije u redu da Rusija sprovodi agresiju na tlu Evrope, a da Rusi žive normalno i putuju po njoj.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je takođe zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana kako bi sprečili Rusiju da anektira još ukrajinske teritorije.

Zelenski je ocenio da su najvažnije sankcije zatvaranje granica, jer „Rusi oduzimaju tuđu zemlju“ i dodao da „Rusi treba da žive u svom svetu dok ne promene svoju filozofiju“, kao i da bi ta mera trebalo da važi i za ruske državljane koji su napustili zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.