Litvanija spremna za "neprijateljska delovanja" Rusije, kaže predsednik 1EPA-EFE/Lukasz Gagulski POLAND OUT

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda je rekao da je njegova zemlja spremna na neki oblik odmazde Rusije nakon što je zabranila tranzit izvesne robe koja podleže sankcijama EU preko svoje teritorije do ruske enklave Kalinjingrad.

„Spremni smo za neki oblik neprijateljskog delovanja Rusije, isključenje iz sistema BRELL i druge mere“, rekao je Nauseda, govoreći za Rojters na danas objavljenom video-snimku. BRELL sistem je električna mreža koju dele Rusija, Belorusija i baltičke države.

On je rekao da ne veruje da će Rusija vojno izazvati Litvaniju jer je zemlja članica NATO.

Nauseda je branio odluku da se blokira tranzit robe, rekavši da je reč o primeni mera o kojima je odlučeno na nivou EU.

„Mi samo primenjujemo sankcije koje su uvedene na nivou Evropske unije i to nema nikakve veze sa bilateralnim odnosima između Rusije i Litvanije“, rekao je Nauseda. „Radujemo se primeni sledeće faze sankcija i bilo bi veoma dobro da Evropska komisija objasni sadržaj sankcija ruskim vlastima, a to će verovatno ukloniti deo tenzija koje trenutno rastu“, dodao je, upozorivši da od eskalacije tenzija ni jedna ni druga strana neće imati koristi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije danas rekao da su sankcije EU koje su dovele do toga da Litvanija blokira tranzit robe „apsolutno neprihvatljive“. Moskva radi na „osvetničkim merama“ koje će biti dgovor na „nelegalne sankcije“ EU, naglasio je.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.