Foto: Pixabay/MemoryCatcher

O optužbama za špijuniranje na račun hrvatskih vlasti danas će raspravljati parlamentarni odbor za kontrolu obaveštajnih i sigurnosnih službi, a očekuje se da će ta tema biti otvorena i na sednici parlamentarnog odbora za spoljne poslove, prenela je agencija STA.

Kako je objavljeno sinoć, nakon skoro trosatnog sastanka Veća, koji je vodio premijer Marjan Šarec, učesnici su izrazili očekivanje da će se „Hrvatska ubuduće uzdržati od postupaka koji su u suprotnosti s vrednostima EU, vladavinom prava i zaštitom ljudskih prava i sloboda“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na sednici su učestvovali i ministri odbrane, spoljnih i unutrašnjih poslova i šef obaveštajne službe SOVA.

„Špijunska afera“ izbila je nakon što je slovenački premijer Marjan Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obaveštajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku zvaničnicu Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces.

Slučaj je eskalirao u ponedeljak pošto je televizija POP-TV objavila da je prvi čovek Stirije u Hrvatskoj Ivan Tolj, kao posrednik hrvatske vlade, pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o prisluškivanju.

Hrvatska vlada je „najodlučnije i u potpunosti“ odbacila sve navode „o pokušaju bilo kakvog uticaja na slovenačke medije“, dok je SOA za optužbe o prisluškivanju navela da su „netačne i tendenciozne konstrukcije“ i da je reč o nastavku medijske kampanje koju su nedavno pokrenuli pojedini mediji u BiH „lažnim optužbama o regrutaciji selefija za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom delovanju SOA protiv susednih država“.

O raspravama će raspravljati parlamentarni odbor za kontrolu obaveštajnih i sigurnosnih službi, a očekuje se da će se ta tema otvoriti na sednici parlamentarnog odbora za spoljne poslove o parlamentarnim pitanjima.

Povezani tekstovi