Brojne i različite reakcije na rezoluciju UN o Srebrenici 1foto EPA-EFE/SARAH YENESEL

Za Denisa Bećirovića, predsedavajućeg Predsedništva BiH, usvajanje Rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici je civilizacijski čin, pobeda istine i pravde te prilika za katarzu i pomirenje u regiji. „Ne postoje genocidni narodi, a zločinci se ne smeju kriti iza naroda“, kazao je Bećirović.

U Njujorku je bio i član Predsedništva Željko Komšić, koji smatra da je usvajanje Rezolucije prilika da svi društveno odgovorni izgrade novi odnos prema genocidu „na civilizacijskoj liniji“. „BiH iz ovoga izlazi jača, a jaka BiH je garant da genocid više nije moguće ponoviti“, kaže Komšić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbraja glasove „protiv“ i „uzdržanih“ kako bi ishod sednice predstavio kao „veliku srpsku pobedu“. „Ljudi koji su želeli da stigmatizuju srpski narod nisu uspeli i nikad neće uspeti“, kaže Vučić.

To je suština poruka čelnika BiH i Srbije iz Njujorka, nakon usvajanja Rezolucije kojom se osuđuje poricanje genocida ačlanice UNpozivaju da kroz obrazovne sisteme čuvaju istinu o Srebrenici.

Protestna nota ministarstva BiH

Od ukupno 193 države, za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici glasale su 84 države. Protiv je bilo 19, a uzdržanih 68. Iako većina uzdržanih, pa i onih koji su glasali protiv, pred Generalnom skupštinom UN nije osporavala sudski činjenice o genocidu u Srebrenici, ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković najavio je da će još u petak (24.5.) Ministarstvo poslati protestnu notu svim državama koje su glasale protiv Rezolucije.

„To smatramo kršenjem međunarodnog prava, nepriznavanjem međunarodnih presuda i svrstavanjem na stranu počinitelja ratnih zločina“, rekao je Konaković. On je zahvalio državama regiona koje su podržale Rezoluciju.

Specijalne snage RS u Srebrenici

Na ulicama Srebrenice, policija Republike Srpske bila je pojačala je aktivnosti na dana zasedanja Generalne skupštine UN.

U Srebrenici je tog dana bio i Milorad Dodik koji pred kamerama ponavlja da „nije bilo genocida“: „Nisu imali ni natpolovičnu većinu, ovo je propala Rezolucija, a njihov naum da Srbima nametnu genocidnost i moralnu diskvalifikaciju nije uspeo“, kazao je Dodik, te ponovo najavio „mirno razdruživanje“.

Jake policijske snage u Srebrenici tokom dana su, kako prenose mediji u BiH, uznemirile malobrojne bošnjačke povratnike i predstavnike srebreničkih udruženja.

Uzdržane „prijatelje“ – na stub srama

Majke Srebrenice pozdravile su odluku UN, ali naglasile da će sve države koje su bile protiv ili uzdržane staviti na „stub srama“ u Memorijalnom centru.

Među uzdržanima su i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), bogata muslimanska zalivska država, čiji je predstavnik na sednici Skupštine emotivno govorio o „strašnim slikama masovnih grobnica“ i srebreničkoj devojčici „ubijenoj pre nego što je dobila ime“.

Reagovale su i druge brojne nevladine i međunarodne organizacije, te udruženja proistekla iz proteklog rata. „Aleksandar Vučić je i svojom kampanjom i istupom pred Generalnom skupštinom UN potvrdio da u srpskom narodu još uvek postoje lideri koji negiraju genocid i veličaju ratne zločine, a sada je to video ceo svet“, rekao je predsednik Udruženja žrtava i svedoka genocida Murat Tahirović.

On za DW kaže da je zadovoljan što Rezolucija otvara pozitivne procese. „Rezolucija stvara mogućnost da se u obrazovnim sistemima širom svijeta izučava genocid, daje priliku mladim generacijama da putem UN fondova istražuju genocid u Srebrenici i na taj način pamte i pomognu budućim generacijama kako se takav zločin više ne bi ponovio“, kaže Tahirović.

Međunarodna komisija za nestale osobe veruje da odluka Generalne skupštine UN predstavlja značajnu prekretnicu u priznavanju i odavanju počasti žrtvama i preživelima genocida u Srebrenici. „Do danas, više od 7.000 od preko 8.000 prijavljenih kao nestalih u Srebrenici u julu 1995. je pronađeno i identifikovano“, saopštila je komisija.

Lekcija onima koji ne znaju razliku između dobra i zla

„Dve trećine globalne populacije nije podržalo rezoluciju o Srebrenici“, rekla je članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović. „Evidentno je da je veliki broj zemalja ukazao na činjenicu da je ova rezolucija došla bez konsenzusa“, dodala je Cvijanović.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kaže da je Rezolucija „ljudski i civilizacijski čin“. „Danas je poslana važna lekcija počiniocima, zločincima i onom delu čovečanstva koje još uvek ne zna razliku između dobra i zla“, rekao je Nikšić.

Predsednik Vlade RS Radovan Višković obrušio se na Nemačku koja je, zajedno sa Ruandom, inicirala donošenje Rezolucije. „Nemačka je zemlja koja je imala uvodno obraćanje, a svako na ovom svetu zna da su Nemačka i Treći rajh počinili najveći genocid, i eto oni su se sad toliko godina posle setili da svoju mračnu istoriju ispravljaju i peru preko srpskog naroda“, kazao je Višković.

Nisu svi u Srbiji zadovoljni „pobedom“ u Njujorku

Za razliku od „zadovoljnog“ predsednika Srbije, potpredsednik Vlade Srbije Siniša Mali nije krio razočarenje odlukom UN. „Nad Srbijom je učinjen zločin, našem narodu je zalepljena etiketa koju ne zaslužuje i to je uradio moderan svet kome su usta puna demokratije i razvoja“, kazao je Mali.

Istovremeno, desetine automobila sa istaknutim srpskim zastavama prolazile su centralnim ulicama Beograda u, kako prenose mediji, znak protesta nakon usvajanja Rezolucije.

U koloni od više desetina automobila, takođe sa zastavama Srbije, Srbi u severnom delu Mitrovice mirno su protestovali zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Aljbin Kurti: „Mora se priznati odgovornost Srbije“

Kosovski zvaničnici, međutim, pozdravljaju ishod glasanja u UN. „Za mir na Balkanu mora se priznati odgovornost Srbije i potrebni su dodatni napori da se počinitelji privedu pravdi“, kazao je premijer Kosova Aljbin Kurti.

Predsednica Vjosa Osmani veruje da je usvajanje Rezolucije „prilika da buduće generacije uče o genocidu na primeru Srebrenice“. „Priznanje je ključni korak prema pomirenju i borbi protiv negiranja genocida. Neophodan je za ozdravljenje i trajni mir, pružajući utjehu majkama Srebrenice i svim preživelim, osiguravajući da njihovi najmiliji nikada ne budu zaboravljeni“, napisala je kosovska predsednica na platformi X.

Hrvatska, Slovenija i Crna Gora podržale rezoluciju

Kao jedna od kosponzora, Hrvatska je pozdravila usvajanje Rezolucije. Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Zagreb svoj stav temelji na poštovanju međunarodnog prava.„Međunarodni sud je još 2007. utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid“, kaže se u saopštenju i podseća da su genocid počinile „jedinice bosanskih Srba“ koje su ubile najmanje 8.000 Bošnjaka.

Za Sloveniju je usvajanje Rezolucije „istorijski trenutak“. „Generalna skupština UN usvojila je Rezoluciju o Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, među čijim sponzorima je i Slovenija. Ovaj istorijski trenutak potvrđuje posvećenost međunarodne zajednice godišnjem sećanju na dostojanstvo žrtava genocida, koji je odneo najmanje 8.372 života“, objavio je MIP Slovenije.

Ispred zgrade Vlade Crne Gore održan je protest zbog glasanja Crne Gore za Rezoluciju. Nekoliko stotina građana pratilo je glasanje uživo, a nakon što je izglasana, okupljeni su skandirali „Ratko Mladić“, „Rusija“, kao i „Izdaja, izdaja“. Ratko Mladić je bivši komandant Vojske Republike Srpske, osuđen na doživotnu robiju pred Haškim sudom za genocid nad Bošnjacima Srebrenice.

SAD i Iran pozdravljaju Rezoluciju

Ambasada SAD u BiH je saopštila da je genocid u Srebrenici „nesporna činjenica“. „Rezolucija ne cilja nijednu državu članicu UN i ne dodeljuje kolektivnu odgovornost nijednoj grupi ljudi. Kao što rezolucija jasno kaže, svi imamo obavezu da priznamo činjenice, odamo počast žrtvama, podržimo napore da se žrtve pronađu i identifikuju, te krivično gonimo počinioce. Ovi su koraci ključni za pomirenje“, navode iz ambasade.

Ambasada Islamske Republike Iran u BiH na društvenoj mreži X piše „da se genocid osuđuje uvek i svuda, i u Gazi i u Srebrenici“. „Ono koji podržavaju osudu genocida u Srebrenici svoju iskrenost treba da pokažu zaustavljanjem genocida u Palestini“, navodi Iranska ambasada, prenosi DW.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari