Šmit: Rezolucija o Srebrenici nije protiv srpskog naroda i RS 1foto Miroslav Dragojević Danas

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je pozdravio rezoluciju o uvođenju 11. jula kao Međunarodnog dana promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici, izglasanu u četvrtak u UN, i ukazao da ona nije usmerena protiv srpskog naroda i Republike Srpske.

„Svaki pokušaj da se ova rezolucija stavi u takav kontekst je pogrešan i zlonameran“ – prenela je njegova služba OHR.

Po njegovim rečima, odluka o donošenju rezolucije „naglašava značaj priznavanja i odavanja pošte žrtvama tragičnih događaja koji su se odigrali u julu 1995. godine u i oko Srebrenice“.

Ocenio je da rezoluciju treba posmatrati „kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživelih i sećanja na one koji su ubijeni“.

„Od najvećeg je značaja da društvo odbaci sve pokušaje minimiziranja ili umanjivanja težine genocida u Srebrenici. Rezolucija mora služiti kao pokretač ozdravljenja i razumevanja, umesto da se iskorišćava za uske političke ciljeve“ – ;smatra Šmit.

Visoki predstavnik je sve relevantne faktore u BIH pozvao da „udruže snage da se izgradi poverenje kao osnova za trajan mir, prosperitet i razvoj BiH, kao dela evropske porodice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari