"Srbija neće zaboraviti Rusiji, Kini, Mađarskoj, UAE": Kako ruski mediji pišu o izglasavanju Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici? 1Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Srbija neće zaboraviti da su Rusija, Mađarska, Kina i UAE glasale protiv rezolucije „o genocidu u Srebrenici“ na Generalnoj skupštini UN (GA), prenose RIA Novosti reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Njujorka.

Tamo je juče u Generalnoj skupštini UN sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih, usvojena Rezolucija o Srebrenici, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Protiv su bile delegacije Antigve, Belorusije, Kine, Komora, Kube, Severne Koreje, DR Konga, Eritreje, Dominike, Esvatinija, Grenade, Mađarske, Malija, Naurua, Nikaragve, Rusije, Sao Toma i Principea, Srbije i Sirije.

„Želim da se zahvalim Kini i Ruskoj Federaciji, kao i Emiratima. Srbija im ovo nikada neće zaboraviti, a mnogi zahvaljuju našoj mađarskoj braći. A Slovacima, Grcima, Kipranima – što su odlučili da budu apstinenti“, prenose RIA Novosti Vučića.

Ovaj prokremaljski medij beleži i regovanje predsednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu ocenu da Rezolucija „nije uspela“. Kao i najavu da će u roku od 30 dana dostaviti nacrt sporazuma o miroljubivom razgraničenju sa Bosnom i Hercegovinom.

Ruska Gazeta beleži Vučićev potez sa zastavom Srbije navodeći da je nakon što je izglasana Rezolucija on obmotao zastavu oko ramena.

I TASS berleži taj trenutak za zastavom koju Vučić, pišu ogrće, u znak protesta zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN.

Pripadnici obezbeđenja UN zahtevali su da Vučić skine zastavu sa ramena, piše TASS, ali je on odbacio zahteve. „Niko na svetu mi neće oduzeti zastavu“, rekao je.

Izvestija u svom izveštaju beleži Vučićeve izraze zahvalnosti između ostalog Rusiji, Kini, UAE… na načinu na koji su glasali napominjući i izjavu Elene Ponomareve, doktorke političkih nauka, i njen stav da je „priznanje genocida u Srebrenici od strane Generalne skupštine UN i zabrana njegovog poricanja isključivo politička akcija, čija je svrha da se svet uveri u krivicu Srba“.

Ona je istakla da zapadne zemlje koriste u tu svrhu države koje su u različitim periodima istorije bile na neki način povezane sa genocidima, posebno Nemačkom i Ruandom, piše Izvestija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari