Mađarska nazvala ucenom uslove EU za dodelu evropske pomoći 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Mađarska vlada ocenila je danas „neprihvatljivom“, kako je nazvala, „ucenu“ Brisela za odobrenje njenog plana obnove potrebnog da bi dobila evropska sredstva, i navela da je spremna da se liši evropskih fondova.

„Da, možemo i bez evropskih fondova. Imamo dovoljno novca da počnemo projekte za pokretanje privrede“, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za Frans pres u Strazburu.

U Briselu je od 12. maja na razmatranju mađarski plan za obnovu, ali je već mesecima blokiran zbog neslaganja oko pravne države. Evropska komisija je produžila razmatranje do 30. septembra, ukazujući pre svega na nedovoljnu borbu protiv korupcije i nedostatak nezavisnog sistema sudstva.

Sijarto ne očekuje da će Brisel do četvrtka dati zeleno svetlo za njihov plan.

„Rasprava nije o tome da li je plan obnove dobar ili ne“, smatra on, već je blokada vezana za usvajanje mađarskog zakona u junu koji se smatra da narušava prava osoba LGBT+ koje vlada premijera Viktora Orbana predstavlja kao instrument zaštite dece.

„Koristiti evropske fondove kao sredstvo ucene da bi se izdejstvovale političke promene je neprihvatljivo“, rekao je Sijarto.

On je rekao da Mađarska neće praviti kompromis oko takvog pitanja i da je nebitno da li će Brisel odlučiti ponovo da produži razmatranje mađarskog plana investicija i reformi koji omogućuje Budimpešti da dobije 7,2 miljarde evra evropskih subvencija.