Nikola Gruevski Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Uprava policije Crne Gore potvrdila je Vijestima da je Gruevski u tu državu ušao 11. novembra u 19:19 sati na graničnom prelazu Božaj i da je koristio ličnu ispravu na svoje ime, prenosi Al Jazeera Balkans.

„Nije se pojavila nikakva zaštitna mera u sistemu pretrage”, kazao je neimenovani izvor.

Prema istom izvoru, u automobilu su se nalazile i dve osobe koje su imale diplomatske pasoše Mađarske.

U pratnji druge dve osobe, koje su takođe imale diplomatske pasoše Mađarske, i u drugom automobilu iste večeri prešao je u Srbiju preko graničnog prelaza Dobrakovo.

Pomogli mu zamenik ambasadora i konzul

Vijesti prenose kako je jedna osoba zamenik mađarskog ambasadora u Crnoj Gori, a druga konzul.

Iz Orbanovog kabineta su ponovili da je bivši makedonski premijer iskazao nameru da podnese zahtev za azil u jednoj mađarskoj diplomatskoj misiji, ali su vlasti odlučile da, iz sigurnosnih razloga, to ipak učini u Budimpešti, gde bi bio i intervjuisan.

Relevantne procedure će, kako se dodaje, biti sprovedene u skladu s mađarskim i međunarodnim zakonima.

Gruevski boravi u Mađarskoj legalno, u skladu s procedurom za azil, navodi Orbanov kabinet i dodaje da vlasti neće iznositi više informacija dok ta procedura ne bude okončana.

Preko Albanije u Crnu Goru

Prethodno je albanska policija potvrdila da je bivši premijer Makedonije preko Albanije pobegao u Mađarsku, javila je Anadolija.

Generalna direkcija albanske policije saopštila je da je Gruevski tom prilikom koristio vozilo koje je bilo u vlasništvu mađarske ambasade u Tirani.

„Odeljenje za granicu i migraciju pri Državnoj policiji obavestilo nas je da je Nikola Gruevski 11. novembra 2018. godine napustio teritoriju Republike Albanije na graničnom prelazu Han i Hotit prema Crnoj Gori, kao putnik u vozilu registracije CD1013A, u vlasništvu mađarske ambasade u Tirani“, navedeno je u saopštenju.

Reagovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, navodeći da je Gruevski napustio Crnu Goru istog dana kada je ušao u tu državu te da je crnogorska policija u potpunosti ispoštovala zakonske procedure.

Gruevskog traže zbog toga što se nije u roku javio na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen u slučaju kupovine blindiranog Mercedesa, koji je koštao gotovo 600.000 evra.

Zaev: Utvrditi je li Gruevski otet

Oglasio se i makedonski premijer Zoran Zaev, rekavši da treba ispitati je li Gruevski Makedoniju napustio dobrovoljno ili je otet.

Očekuje da na to pitanje odgovor daju Gruevski i Mađarska.

Prema njegovim rečima, istraga koju sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije i Javno tužilaštvo za organizovani kriminal treba da pokaže kako je bivši premijer napustio Makedoniju.

„Treba da dobijemo odgovor je li on dobrovoljno napustio zemlju, ili je otet. Svaka ambasada i svako diplomatsko predstavništvo je eksteritorijalno. Od odgovora na to pitanje zavise odgovori na sva druga bitna pitanja“, rekao je Zaev.

Potvrdio je da je dobio službenu informaciju po kojoj je Gruevski iz Makedonije ušao u Albaniju, a odatle u Crnu Goru.

Zatvor služiti u Makedoniji

„Ono što je objavljeno u medijima odgovara onome što se nalazi u informacijama iz Albanije i Crne Gore“, rekao je Zaev.

„Mađarska će dodatno morati da pokaže prijateljstvo prema našoj zemlji tako što će vratiti Gruevskog. Prvi dokumenti su već poslati u Mađarsku i Evropsku uniju, a svi ostali koji su potrebni za realizaciju ekstradicije biće dostavljeni“, rekao je Zaev.

Najavio je da će pravosudni organi učiniti sve da Gruevski zatvorsku kaznu služi u Makedoniji.