Foto: Fonet/AP (arhiva)

„Uputio sam pismo papi Franji. Rekao sam mu da sam u službi Hrista i u tom duhu sam zamolio za pomoć u procesu olakšavanja i jačanja dijaloga“, rekao je Maduro u  intervjuu za italijansku televiziju Skaj TG24 (Sky).

Maduro je rekao da su vlade Meksika, Urugvaja, Bolivije i karipskih zemalja zatražile da 7. februara bude održavana konferencija o dijalogu.

„Zatražio sam od pape da uloži najveće napore i pomogne nam na putu dijaloga. Nadam se pozitivnom odgovoru“, rekao je Maduro,

Evropska unija (EU) i Urugvaj saopštile su da će 7. februara u Montevideu biti održan prvi sastanak međunarodne kontakt grupe u cilju stvaranja uslova za nove predsedničke izbore u Venecueli.

U Kontakt grupi se nalaze Nemačka, Španija, Francuska, Italija, Portugal, Holandija, Velika Britanija, Švedska, Bolivija, Kostarika, Ekvador i Urugvaj.

Papa se trenutno nalazi u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima a u Rim se vraća tek sutra uveče.

Desetak evropskih zemalja, među kojima nije Italija, priznalo je danas lidera opozicije Venecuele Huana Gvaida za privremenog predsednika.

Maduro je u intervjuu pozvao Evropu da „ne padne pod uticaj ludila (američkog predsednika) Donalda Trampa“, koji je prvi priznao Gvaida.

„Tražim od sveta solidarnost i savesnost kako ne bismo popustili pred ludilom rata i pretvorili Venecuelu u novi Vijetnam“, dodao je Maduro.

Italija zvanično nije zauzela stav o trenutnoj situaciji u Venecueli, samo je jednom prilikom navela da nije nikada priznala izborne rezultate prema kojima je Maduro pobedio, i zatražila tada nove predsedničke izbore.

Povezani tekstovi